sezon na rabarbar

Sezon na to cierpkie warzywo trwa w najlepsze! Wykorzystajmy go w 100%, bo naprawdę warto!
Pytając znajomych o to w jaki sposób zazwyczaj jadali/jedzą rabarbar najczęściej słyszałam, że po prostu maczany w cukrze, ew. kompot! Ja mam inne wspomnienie i jest nią zupa z rabarbaru podawana z białym serem co ciekawe, o niej nie słyszał nikt...  (link do przepisu na dole wpisu).

Rabarbar (spotykany też pod nazwą rzewień) często jest spychany na dalszy plan w naszych żywieniowych planach, bo wypłukuje wapń, bo kwaśny więc trzeba go mocno dosłodzić. Niepotrzebnie, to wbrew pozorom całkiem wartościowy produkt bogaty przede wszystkim w polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych (stężenie polifenoli wzrasta w trakcie obróbki cieplnej, więc zdrowiej jednak spożywać rabarbar upieczony lub ugotowany) 🙂

rabarbar – wartość odżywcza

Rabarbar zawiera również spore ilości witamin, głównie A, C i E oraz kwasu foliowego. Ponad to potas, fosfor oraz magnez i wapń oraz niewielkie ilości jodu.

 

rabarbar – antyutleniacze

Dzięki zawartości polifenoli (rapontygenina) rabarbar ma działanie antynowotworowe. Związek ten bowiem ma właściwości hamujące tempo podziału komórek nowotworowych. Rapontygenina jest silnym antyoksydantem i ma także właściwości przeciwzapalne. Odmładza skórę, wygładza pierwsze zmarszczki i łagodzi zmiany skórne. Silniej działa kiedy rabarbar poddamy obróbce cieplnej (najlepiej go upiec)!

Fitoestrogeny występujące w rabarbarze (takie same jak te zawarte w soi)  stymulują reakcje w naszym organizmie podobne do tych, które powstają po działaniu żeńskich hormonów płciowych (estrogenów). Dzięki temu jest to idealne warzywo dla kobiet w okresie menopauzy czy panów z przerostem gruczołu krokowego.

Zawarte w rabarbarze kwasy owocowe: cytrynowy i jabłkowy – to właśnie one są odpowiedzialne za charakterystyczny cierpko-kwaśny smak, mają właściwości wspomagające trawienie, dlatego rabarbar jest wskazany w czasie wiosennych diet “oczyszczających” organizm.

Rabarbar jest niskokaloryczny oraz jest cennym źródłem błonnika – głównie pektyn, które wpływają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego.

rabarbar wartość odżywcza

rabarbar – kto powinien unikać?

Niestety rabarbar zawiera sporo szczawianów i dlatego nie powinny go jeść osoby z kamicą szczawianową czy dną moczanową. Kwas szczawiowy wpływa też niekorzystnie na kości i zęby, więc nie należy podawać go zbyt często dzieciom oraz ciężarnym. Jednak związek ten ulega rozkładowi podczas gotowania – zawartość  szczawianów zmniejsza się o około 50% po ugotowaniu go i odlaniu wody (sic!). Niestety w ten sposób wypłukujemy też wiele innych, cennych składników. No i pojawia się problem natury technicznej, ani kompotu ani zupy nie ugotujemy przecież w ten sposób – odlewając wywar…

Lepiej więc cieszyć się smakiem i uzupełnić utracony wapń. W końcu sezon na rabarbar jest krótki, więc spożywanie go nie powinno znacząco pogorszyć stanu naszych kości czy uzębienia. Kompot zagryźmy migdałami lub orzechami brazylijskimi, do zupy z rabarbaru dodajmy biały ser pokrojony w kostkę, pełnoziarniste muffiny z rabarbarem możemy popić szklanką mleka lub dorzucić do ciasta garść sezamu (jest bogaty w wapń) 🙂

Ze względu na to, że rabarbar ma właściwości drażniące przewód pokarmowy jest polecany osobom z jelitem wrażliwym, chorobą Leśniowskiego-Crohna, zespołem złego wchłaniania, wrzodziejącym zapaleniem jelita czy różnych infekcji objawiających się biegunką, niestrawnością czy wzdęciami.

rabarbar dietetyk

Smak rabarbaru dobrze łączy się z jabłkami, truskawkami czy czereśniami, rabarbar pasuje do ciast drożdżowych, muffin pełnoziarnistych czy budyni. Można z niego stworzyć doskonałe lody!

PRZEPISY Z RABARBAREM

zupa krem z rabarbaru>>
muffiny z rabarbarem i orzechami>>
otrębowe muffiny z rabarbarem>>

owsiane muffinki z rabarbarem>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

12 komentarzy

  1. Bookendorfina Izabela Pycio

    W zasadzie powinnam unikać rabarbaru, ale kilka razy w sezonie z premedytacją sobie na niego pozwalam, uwielbiam jego smak w każdej odsłonie. 🙂

    Odpowiedz
  2. mamazwadasercapl

    Jakoś rabarbar mi nie podchodzi.. WIelokrotnie próbowałam się przekonać i nic z tego.

    Odpowiedz
  3. princess.malpka

    Nie codziennie ale kilka razy w roku jak najbardziej. Bardzo interesujacy smak moj z dziecinstwa to rabarbar maczany w cukrze 😉

    Odpowiedz
  4. Kasia R.

    Uwielbiam rabarbar… 🙂 Ale skoro ma aż tyle drogocennych składników i (niestety) szczawiany, to chyba wypróbuję domowe maseczki z jego udziałem 🙂

    Odpowiedz
  5. Dorothy Schwalk

    Uwielbiam smak i zapach, a dodatkowo kojarzy mi sie z dziecinstwem 🙂

    Odpowiedz
  6. BeztroskaMama

    Narobiłaś mi ochoty tym rabarbarem 🙂 tylko gdzie go tu znaleźć. Takie ciasto z rabarbarem bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      W tej chwili bez problemu powinnaś go dostać w sklepie czy na bazarze 🙂

      Odpowiedz
  7. MamaKarolina

    Przyznam że samego rabarbaru nigdy nie jadłam, ale próbowałam nieraz rzeczy o smaku rabarbaru i mi bardzo smakowały więc muszę kiedyś spróbować jego samego 😉

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. ZUPA Z RABARBARU - Zdrowo Najedzeni - […] a o wartości odżywczej rabarbaru tu>> […]
  2. DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤ - Zdrowo Najedzeni - […] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   […]
  3. DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤ - Zdrowo Najedzeni - […] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   […]
  4. wszystko nam się pomieszało, czyli kalendarz sezonowości - […] kalarepa, kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, marchew, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: