Nie róbcie tych ciasteczek na noc… szczególnie jak dbacie o linię. Ja popełniłam ten błąd, po upieczeniu spróbowałam kawałek i… nie mogłam przestać!

Nie będę skromna – są naprawdę REWELACYJNE! Nawet te najlepsiejsze ze sklepu przegrywają w przedbiegach.
Spróbujcie, pokochacie je! Ciastka trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie zawilgotniały. Wtedy już nie są takie pycha! Szybko się robią, szybko pieką i szybko potem stygną, dobra konsystencja ciasta powoduje, że łatwo się lepią – nie rozsypują się.

Są doskonałe na przekąskę w pracy np. do kawy, spotkanie z przyjaciółmi, na piknik, posiłek po treningu, na chandrę, jesienną depresję, weekendowe szaleństwa, wycieczkę rowerową, prezent albo II śniadanie. Jednym słowem – są doskonałe!

Sycące, pełne błonnika i witamin, głownie z grupy B (płatki owsiane to skarbnica wit. B6, B1), poza tym selen, magnez, witamina E oraz cenne kwasy tłuszczowe.

Warto zatrzymać się na chwilę przy błonniku, ten zawarty w płatkach owsianych, to beta-glukan będący pożywką dla dobrych bakterii zasiedlających nasze jelita. Obniża cholesterol, spowalnia wchłanianie cukrów (zapobiega więc cukrzycy typu 2, która jest zmorą naszych czasów), wiąże substancje toksyczne i przyspiesza ich wydalanie oraz zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Same plusy 🙂

tu więcej o samym błonniku>>

Ciastka są bez cukru, bez laktozy, bez jaj oraz bez glutenu (jeśli przestrzegacie rygorystycznie diety pamiętajcie, by kupić płatki owsiane z przekreślonym kłosem).

owsiane ciastka z czekoladą

przepis na 15 ciastek (ok. 35 – 40 g każde)

  • 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 60 g zmielonych migdałów (4 czubate łyżki)
  • 60 g mąki ryżowej (1/2 szklanki)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 15 g nasion chia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 100 g masła klarowanego (może być olej kokosowy)
  • 3 łyżki miodu lub melasy lub syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 dużego banana

Banana zmiażdż widelcem przesiej do niego mąkę ryżową, kakao i sodę, dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz zmielone na mąkę migdały – wymieszaj. Masło (może być olej kokosowy) roztop z miodem i przelej do miski z suchymi składnikami, dodaj posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj ręką.
Zostaw ciasto na kilka minut, aby płatki wchłonęły wodę. Następnie lep kulki i spłaszczaj je dłonią. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
Wystudź na blasze, nie przenoś na kratkę czy talerz, gorące ciastka są miękkie i mogą się pokruszyć  – dopiero jak ostygną to stwardnieją.

1 szt. (35 g), to ok. 150 kcal

owsiane-kakaowe-bg

  1. Ciacha zrobione 🙂
    Wyszły naprawdę wybornie – wręcz idealnie słodkie i wilgotne. Po nocy nieco się kruszyły w rękach, ale dzięki temu żuchwa nie bolała podczas żucia (jak to niekiedy ma miejsce przy przekąskach z dużą ilością płatków owsianych).
    Z uwag technicznych – w opisie wykonania nie ma informacji, co zrobić z tą połówką banana wymienioną na końcu listy składników. Ja pokroiłam na koniec i wgniatałam ręką w ciasto. Wyszło ok.
    Moje ciasto wyszło też dość płynne, nawet po 30 minutach czekania, aż płatki nasiąkną. Dodałam więc nieco więcej płatków i ciasto stało się bardziej plastyczne.
    Zdecydowanie polecam lepić kulki mokrymi rękoma – wówczas idzie jak po maśle 😉

    • Dziękuję za komentarz i uwagę dot. banana, faktycznie o nim zapomniałam, ale już poprawiłam przepis! 🙂

  2. […] po blogu, znajdziesz u mnie jeszcze sporo pomysłów na wykorzystanie mąki lub płatków owsianych przepis na ciasteczka owsiane z chia i czekoladą albo proste ciasteczka owsiane z rodzynkami albo przepis na mój HIT zielona babka z maki owsianej […]

Leave a Reply