OWSIANE CIASTKA Z CZEKOLADĄ

Nie róbcie tych ciasteczek na noc… szczególnie jak dbacie o linię. Ja popełniłam ten błąd, po upieczeniu spróbowałam kawałek i… nie mogłam przestać!

Nie będę skromna – są naprawdę REWELACYJNE! Nawet te najlepsiejsze ze sklepu przegrywają w przedbiegach.
Spróbujcie, pokochacie je! Ciastka trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie zawilgotniały. Wtedy już nie są takie pycha! Szybko się robią, szybko pieką i szybko potem stygną, dobra konsystencja ciasta powoduje, że łatwo się lepią – nie rozsypują się.

Są doskonałe na przekąskę w pracy np. do kawy, spotkanie z przyjaciółmi, na piknik, posiłek po treningu, na chandrę, jesienną depresję, weekendowe szaleństwa, wycieczkę rowerową, prezent albo II śniadanie. Jednym słowem – są doskonałe!

Sycące, pełne błonnika i witamin, głownie z grupy B (płatki owsiane to skarbnica wit. B6, B1), poza tym selen, magnez, witamina E oraz cenne kwasy tłuszczowe.

Warto zatrzymać się na chwilę przy błonniku, ten zawarty w płatkach owsianych, to beta-glukan będący pożywką dla dobrych bakterii zasiedlających nasze jelita. Obniża cholesterol, spowalnia wchłanianie cukrów (zapobiega więc cukrzycy typu 2, która jest zmorą naszych czasów), wiąże substancje toksyczne i przyspiesza ich wydalanie oraz zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Same plusy 🙂

tu więcej o samym błonniku>>

Ciastka są bez cukru, bez laktozy, bez jaj oraz bez glutenu (jeśli przestrzegacie rygorystycznie diety pamiętajcie, by kupić płatki owsiane z przekreślonym kłosem).

owsiane ciastka z czekoladą

przepis na 15 ciastek (ok. 35 – 40 g każde)

  • 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 60 g zmielonych migdałów (4 czubate łyżki)
  • 60 g mąki ryżowej (1/2 szklanki)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 15 g nasion chia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 100 g masła klarowanego (może być olej kokosowy)
  • 3 łyżki miodu lub melasy lub syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 dużego banana

Banana zmiażdż widelcem przesiej do niego mąkę ryżową, kakao i sodę, dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz zmielone na mąkę migdały – wymieszaj. Masło (może być olej kokosowy) roztop z miodem i przelej do miski z suchymi składnikami, dodaj posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj ręką.
Zostaw ciasto na kilka minut, aby płatki wchłonęły wodę. Następnie lep kulki i spłaszczaj je dłonią. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
Wystudź na blasze, nie przenoś na kratkę czy talerz, gorące ciastka są miękkie i mogą się pokruszyć  – dopiero jak ostygną to stwardnieją.

1 szt. (35 g), to ok. 150 kcal

owsiane-kakaowe-bg

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

2 komentarze

  1. Basia Zajączkowska

    Ciacha zrobione 🙂
    Wyszły naprawdę wybornie – wręcz idealnie słodkie i wilgotne. Po nocy nieco się kruszyły w rękach, ale dzięki temu żuchwa nie bolała podczas żucia (jak to niekiedy ma miejsce przy przekąskach z dużą ilością płatków owsianych).
    Z uwag technicznych – w opisie wykonania nie ma informacji, co zrobić z tą połówką banana wymienioną na końcu listy składników. Ja pokroiłam na koniec i wgniatałam ręką w ciasto. Wyszło ok.
    Moje ciasto wyszło też dość płynne, nawet po 30 minutach czekania, aż płatki nasiąkną. Dodałam więc nieco więcej płatków i ciasto stało się bardziej plastyczne.
    Zdecydowanie polecam lepić kulki mokrymi rękoma – wówczas idzie jak po maśle 😉

    Odpowiedz
    • JMJ

      Dziękuję za komentarz i uwagę dot. banana, faktycznie o nim zapomniałam, ale już poprawiłam przepis! 🙂

      Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. BANANY – zdrowo najedzeni - […] Ciasteczka owsiane […]
  2. CZEKOLADA – Zdrowo Najedzeni - […] owsiane ciasteczka>> […]
  3. CZEKOLADA - SUPER POKARM - Zdrowo Najedzeni - […] owsiane ciasteczka>> […]
  4. CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ - Zdrowo Najedzeni - […] po blogu, znajdziesz u mnie jeszcze sporo pomysłów na wykorzystanie mąki lub płatków owsianych przepis na ciasteczka owsiane z…
  5. DIETA DIETETYKA - MOJA SPIŻARNIA - Zdrowo Najedzeni - […] kozery są na pierwszym miejscu! To wciąż moje ulubione śniadanie. To doskonała baza do ciast i ciasteczek, zagęstnik do…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: