Babeczki jaglane z kremem owocowym - kolorowe, bez glutenu i cudownie owocowe, moc antyoksydantów w postaci deseru!
Ten przepis to przepyszna kontynuacja mojego wpisu na temat antyoksydantów. Zróbcie sobie babeczki i przeczytajcie o tym co kryją w sobie te kolorowe barwniki!
Tu przepis na ciasto kruche jaglane które przyda Ci się do babeczek.
składniki na masę
sposób wykonania
Wykonaj ciasto z jednego z powyższych przepisów (moim zdaniem jaglane jest extra!!) i upiecz w formie do babeczek.
Jogurt grecki przełóż na sitko wyłożone gazą i odstaw do lodówki na całą noc. Uwaga, jak nie masz czasu możesz pominąć ten krok dodając do kremu nieco więcej żelatyny (1,5 łyżeczki).
Żelatynę w oddzielnym naczyniu zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia.
Jogurt przełóż z sitka do miski i zacznij ubijać mikserem dodając cukier – ubijaj około 2-3 minuty. Po tym czasie podgrzej lekko żelatynę – tylko do momentu, aż nabierze płynnej konsystencji i wlewaj ją powoli cienkim strumieniem do jogurtu wciąż miksując.
Następnie podziel jogurt na tyle części ile kolorowych kremów chcesz zrobić i do każdej części wsyp barwnik i dokładnie wymieszaj.
uwaga: do kremu z herbatą matcha dodaj dodatkową łyżeczkę cukru, ten krem wyszedł mi wybitnie wytrawny… Wy nie musicie się aż tak męczyć.
uwaga: krem kawowy śmiało możesz dosłodzić syropem z daktyli (3-4 daktyle namocz i zagotuj w małej ilości wody, następnie zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sitko i dodaj do kremu z dodatkową szczyptą żelatyny)
Przykryj kremy talerzykami, aby nie przeszły zapachami lodówki (nabiał bardzo łatwo je chłonie) i wstaw kremy, aby lekko stężały (około 15 minut).
Nakładaj kremy na upieczone i wystudzone babeczki i od razu dekoruj owocami. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny, a potem jedz ze smakiem.
Składniki
Wskazówki
Wykonaj ciasto z jednego z powyższych przepisów (moim zdaniem jaglane jest extra!!) i upiecz w formie do babeczek.
Jogurt grecki przełóż na sitko wyłożone gazą i odstaw do lodówki na całą noc. Uwaga, jak nie masz czasu możesz pominąć ten krok dodając do kremu nieco więcej żelatyny (1,5 łyżeczki).
Żelatynę w oddzielnym naczyniu zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia.
Jogurt przełóż z sitka do miski i zacznij ubijać mikserem dodając cukier – ubijaj około 2-3 minuty. Po tym czasie podgrzej lekko żelatynę – tylko do momentu, aż nabierze płynnej konsystencji i wlewaj ją powoli cienkim strumieniem do jogurtu wciąż miksując.
Następnie podziel jogurt na tyle części ile kolorowych kremów chcesz zrobić i do każdej części wsyp barwnik i dokładnie wymieszaj.
uwaga: do kremu z herbatą matcha dodaj dodatkową łyżeczkę cukru, ten krem wyszedł mi wybitnie wytrawny… Wy nie musicie się aż tak męczyć.
uwaga: krem kawowy śmiało możesz dosłodzić syropem z daktyli (3-4 daktyle namocz i zagotuj w małej ilości wody, następnie zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sitko i dodaj do kremu z dodatkową szczyptą żelatyny)
Przykryj kremy talerzykami, aby nie przeszły zapachami lodówki (nabiał bardzo łatwo je chłonie) i wstaw kremy, aby lekko stężały (około 15 minut).
Nakładaj kremy na upieczone i wystudzone babeczki i od razu dekoruj owocami. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny, a potem jedz ze smakiem.