Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym na dobry początek nowego roku! Są chrupiące i dość twarde, jeśli chciałbyś je nieco spulchnić dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Fantastycznie pasują do kawy, z pewnością przetrwają drogę do szkoły czy pracy w pudełku śniadaniowym czy wycieczkę rowerową!
Ja użyłam masła z nerkowców, jednak migdałowe czy klasyczne z orzeszków ziemnych, tez będzie się nadawało.
Zamiast mixu białej mąki pszennej z płatkami owsianymi możesz użyć po prostu maki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej.
z przepisu zrobiłam 34 ciasteczkowe serduszka, jedna sztuka ma 47 kcal
ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
składniki
sposób wykonania
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i i zagnieć kulkę.
Zawiń ciasto w torebkę foliową i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.
Po około 30 minutach rozwałkuj z ciasta placek na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
Potrzebujesz więcej przepisów na wykorzystanie masła orzechowego? Proszę bardzo:
sos sałatkowy z masłem orzechowym>>
Serving Size 1
Servings 34
- Amount Per Serving
- Calories 47
- % Daily Value *
- Total Fat 2.2g4%
- Total Carbohydrate 5.2g2%
- Dietary Fiber 0.4g2%
- Protein 1.6g4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i i zagnieć kulkę.
Zawiń ciasto w torebkę foliową i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.
Po około 30 minutach rozwałkuj z ciasta placek na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, około 10 minut w temperaturze 170 st. C.