TrudnośćŁatwy
Porcje34 Porcje
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity20 minut

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym na dobry początek nowego roku! Są chrupiące i dość twarde, jeśli chciałbyś je nieco spulchnić dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Fantastycznie pasują do kawy, z pewnością przetrwają drogę do szkoły czy pracy w pudełku śniadaniowym czy wycieczkę rowerową!

Ja użyłam masła z nerkowców, jednak migdałowe czy klasyczne z orzeszków ziemnych, tez będzie się nadawało.

Zamiast mixu białej mąki pszennej z płatkami owsianymi możesz użyć po prostu maki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej.

 

z przepisu zrobiłam 34 ciasteczkowe serduszka, jedna sztuka ma 47 kcal

ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

składniki

 120 g masła orzechowego
 50 g cukru lub innego słodzika
 1 jajko
 100 g mąki
 70 g płatków owsianych

sposób wykonania

1

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i i zagnieć kulkę.

2

Zawiń ciasto w torebkę foliową i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.

3

Po około 30 minutach rozwałkuj z ciasta placek na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.

4

Piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, około 10 minut w temperaturze 170 st. C.

Potrzebujesz więcej przepisów na wykorzystanie masła orzechowego? Proszę bardzo:

sos sałatkowy z masłem orzechowym>>

ciasto milionera>>

koktajle bananowe>>

ciasteczka z ciecierzyca>>

 

Kategoria
Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 34


Ilość na porcję
Kalorie 47
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 2.2g4%
Węglowodany 5.2g2%
Błonnik 0.4g2%
Białko 1.6g4%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g masła orzechowego
 50 g cukru lub innego słodzika
 1 jajko
 100 g mąki
 70 g płatków owsianych

Wskazówki

1

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i i zagnieć kulkę.

2

Zawiń ciasto w torebkę foliową i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.

3

Po około 30 minutach rozwałkuj z ciasta placek na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.

4

Piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, około 10 minut w temperaturze 170 st. C.

ciasteczka z masłem orzechowym