
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym na dobry początek nowego roku! Są chrupiące i dość twarde, jeśli chciałbyś je nieco spulchnić dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Fantastycznie pasują do kawy, z pewnością przetrwają drogę do szkoły czy pracy w pudełku śniadaniowym czy wycieczkę rowerową!
Ja użyłam masła z nerkowców, jednak migdałowe czy klasyczne z orzeszków ziemnych, tez będzie się nadawało.
Zamiast mixu białej mąki pszennej z płatkami owsianymi możesz użyć po prostu maki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej.
z przepisu zrobiłam 34 ciasteczkowe serduszka, jedna sztuka ma 47 kcal
ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
składniki
sposób wykonania
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i i zagnieć kulkę.
Zawiń ciasto w torebkę foliową i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.
Po około 30 minutach rozwałkuj z ciasta placek na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
Potrzebujesz więcej przepisów na wykorzystanie masła orzechowego? Proszę bardzo:
sos sałatkowy z masłem orzechowym>>
Wielkość porcji 1
Porcje 34
- Ilość na porcję
- Kalorie 47
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 2.2g4%
- Węglowodany 5.2g2%
- Błonnik 0.4g2%
- Białko 1.6g4%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i i zagnieć kulkę.
Zawiń ciasto w torebkę foliową i włóż do lodówki, aby ciasto stężało.
Po około 30 minutach rozwałkuj z ciasta placek na grubość 3-4 mm i wycinaj dowolne kształty.
Piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, około 10 minut w temperaturze 170 st. C.