TrudnośćŁatwy
czekośliwka
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania1 godzina 30 minutCzas całkowity1 godzina 50 minut

Czekośliwka lub inaczej śliwkowa nutelka, to kwaskowate powidła z dodatkiem gorzkiego kakao lub roztopioną gorzką czekoladą. To także pyszny dodatek do naleśników, białego sera lub po prostu - do wyjadania łyżką wprost ze słoika.

Po odparowaniu całość ważyła 300 g - jedna czubata łyżka waży 30 g i założyłam, że to jest właśnie 1 porcja.

Skorzystaj z sezonu na najlepsze węgierki i spróbuj koniecznie tego przepisu, a jeśli zasmakuje Ci ten przepis, to zajrzyj także po mój drugi przepis na domową nutelkę>>

składniki

 500 g śliwek
 60 g gorzkiego kakaolub karobu
 opcjonalnie: cynamon, goździki, kardamon

sposób wykonania

1

Śliwki umyj i wydryluj, przełóż do garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody.

2

Duś aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 3 godziny pierwszego dnia i około 1,5 godziny następnego dnia.

3

W międzyczasie dodaj do powideł przyprawy korzenne, jeśli lubisz.

4

Na sam koniec wmieszaj do śliwek gorzkie kakao - dodawaj je stopniowo, jeśli wolisz mniej intensywny smak dodaj około 20 - 30 g, jeśli lubisz wyraźny kakaowy smak dodaj więcej.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 10

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 52
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 1.5g3%
Węglowodany 7.7g3%
Błonnik 1.5g6%
Białko 1.4g3%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g śliwek
 60 g gorzkiego kakaolub karobu
 opcjonalnie: cynamon, goździki, kardamon

Wskazówki

1

Śliwki umyj i wydryluj, przełóż do garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody.

2

Duś aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 3 godziny pierwszego dnia i około 1,5 godziny następnego dnia.

3

W międzyczasie dodaj do powideł przyprawy korzenne, jeśli lubisz.

4

Na sam koniec wmieszaj do śliwek gorzkie kakao - dodawaj je stopniowo, jeśli wolisz mniej intensywny smak dodaj około 20 - 30 g, jeśli lubisz wyraźny kakaowy smak dodaj więcej.

czekośliwka, czyli powidła z kakao

Leave a Reply