Czekośliwka lub inaczej śliwkowa nutelka, to kwaskowate powidła z dodatkiem gorzkiego kakao lub roztopioną gorzką czekoladą. To także pyszny dodatek do naleśników, białego sera lub po prostu - do wyjadania łyżką wprost ze słoika.
Po odparowaniu całość ważyła 300 g - jedna czubata łyżka waży 30 g i założyłam, że to jest właśnie 1 porcja.
Skorzystaj z sezonu na najlepsze węgierki i spróbuj koniecznie tego przepisu, a jeśli zasmakuje Ci ten przepis, to zajrzyj także po mój drugi przepis na domową nutelkę>>
składniki
sposób wykonania
Śliwki umyj i wydryluj, przełóż do garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody.
Duś aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 3 godziny pierwszego dnia i około 1,5 godziny następnego dnia.
W międzyczasie dodaj do powideł przyprawy korzenne, jeśli lubisz.
Na sam koniec wmieszaj do śliwek gorzkie kakao - dodawaj je stopniowo, jeśli wolisz mniej intensywny smak dodaj około 20 - 30 g, jeśli lubisz wyraźny kakaowy smak dodaj więcej.
1 porcje
10
- Amount per serving
- Kalorie52
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 1.5g2%
- Węglowodany 7.7g3%
- Błonnik 1.5g6%
- Białko 1.4g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Śliwki umyj i wydryluj, przełóż do garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody.
Duś aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 3 godziny pierwszego dnia i około 1,5 godziny następnego dnia.
W międzyczasie dodaj do powideł przyprawy korzenne, jeśli lubisz.
Na sam koniec wmieszaj do śliwek gorzkie kakao - dodawaj je stopniowo, jeśli wolisz mniej intensywny smak dodaj około 20 - 30 g, jeśli lubisz wyraźny kakaowy smak dodaj więcej.