Czekośliwka lub inaczej śliwkowa nutelka, to kwaskowate powidła z dodatkiem gorzkiego kakao lub roztopioną gorzką czekoladą. To także pyszny dodatek do naleśników, białego sera lub po prostu - do wyjadania łyżką wprost ze słoika.
Po odparowaniu całość ważyła 300 g - jedna czubata łyżka waży 30 g i założyłam, że to jest właśnie 1 porcja.
Skorzystaj z sezonu na najlepsze węgierki i spróbuj koniecznie tego przepisu, a jeśli zasmakuje Ci ten przepis, to zajrzyj także po mój drugi przepis na domową nutelkę>>
składniki
sposób wykonania
Śliwki umyj i wydryluj, przełóż do garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody.
Duś aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 3 godziny pierwszego dnia i około 1,5 godziny następnego dnia.
W międzyczasie dodaj do powideł przyprawy korzenne, jeśli lubisz.
Na sam koniec wmieszaj do śliwek gorzkie kakao - dodawaj je stopniowo, jeśli wolisz mniej intensywny smak dodaj około 20 - 30 g, jeśli lubisz wyraźny kakaowy smak dodaj więcej.
Wielkość porcji 10
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 52
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 1.5g3%
- Węglowodany 7.7g3%
- Błonnik 1.5g6%
- Białko 1.4g3%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Śliwki umyj i wydryluj, przełóż do garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody.
Duś aż do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie było to 3 godziny pierwszego dnia i około 1,5 godziny następnego dnia.
W międzyczasie dodaj do powideł przyprawy korzenne, jeśli lubisz.
Na sam koniec wmieszaj do śliwek gorzkie kakao - dodawaj je stopniowo, jeśli wolisz mniej intensywny smak dodaj około 20 - 30 g, jeśli lubisz wyraźny kakaowy smak dodaj więcej.