Jaką zupę preferujecie w Wigilię? Czerwony barszcz czy grzybową?? U nas zawsze było pół na pół, więc co roku są dwie zupy! Czerwony barszcz z białą fasolą i grzybowa z domowym makaronem!
Zupa z suszonych grzybów zbieranych w czasie wakacji, to jedna z dwóch świątecznych zup, która musi się pojawić na moim stole wigilijnym. Zazwyczaj jest z domowym makaronem, ale… u mnie na blogu będzie wersja dla leniwych albo zapracowanych! Grzybowa z ziemniakami jest równie smaczna.
Tę zupę znam z dzieciństwa, przepis jest banalny, a wydębiłam go od swoich rodziców specjalnie dla Was!
Zatem częstujcie się!
tu przepis na domowy bulion>>
składniki
sposób wykonania
Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i namocz je w małej ilości wody na minimum 15 minut (najlepiej na całą noc).
Następnie (nie wylewając wody) odsącz grzyby i pokrój je w cienkie paseczki, posól i podsmaż na oleju często mieszając, aby się nie przypaliły.
W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego obraną i drobno pokrojoną marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę, po czym dodaj do zupy grzyby wraz z wodą z moczenia.
Gotuj przez około 15 – 20 minut – można bez przykrycia, aby odparować, jeśli zupa okaże się zbyt wodnista.
Pod koniec dopraw do smaku i ewentualnie zabiel oraz zagęść (nie jest to konieczne – najlepiej spróbuj i zadecyduj która wersja bardziej Ci smakuje). Aby zabielić zupę gęsty jogurt wymieszaj z odrobiną mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, stopniowo dodawaj do zupy tę mieszankę ciągle mieszając.
Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki.
wersja z makaronem lub łazankami: po prostu nie dodawaj do zupy ziemniaków, pozostałe kroki wykonaj bez zmian, makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i dodaj go do zupy tuż przed podaniem
Ingredients
Directions
Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i namocz je w małej ilości wody na minimum 15 minut (najlepiej na całą noc).
Następnie (nie wylewając wody) odsącz grzyby i pokrój je w cienkie paseczki, posól i podsmaż na oleju często mieszając, aby się nie przypaliły.
W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego obraną i drobno pokrojoną marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę, po czym dodaj do zupy grzyby wraz z wodą z moczenia.
Gotuj przez około 15 – 20 minut – można bez przykrycia, aby odparować, jeśli zupa okaże się zbyt wodnista.
Pod koniec dopraw do smaku i ewentualnie zabiel oraz zagęść (nie jest to konieczne – najlepiej spróbuj i zadecyduj która wersja bardziej Ci smakuje). Aby zabielić zupę gęsty jogurt wymieszaj z odrobiną mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, stopniowo dodawaj do zupy tę mieszankę ciągle mieszając.
Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki.
wersja z makaronem lub łazankami: po prostu nie dodawaj do zupy ziemniaków, pozostałe kroki wykonaj bez zmian, makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i dodaj go do zupy tuż przed podaniem