Porcje1 Porcja
Czas przygotowania2 godzinyCzas gotowania30 minutCzas całkowity2 godziny 30 minut

Jaką zupę preferujecie w Wigilię? Czerwony barszcz czy grzybową?? U nas zawsze było pół na pół, więc co roku są dwie zupy! Czerwony barszcz z białą fasolą i grzybowa z domowym makaronem!

Zupa z suszonych grzybów zbieranych w czasie wakacji, to jedna z dwóch świątecznych zup, która musi się pojawić na moim stole wigilijnym. Zazwyczaj jest z domowym makaronem, ale… u mnie na blogu będzie wersja dla leniwych albo zapracowanych! Grzybowa z ziemniakami jest równie smaczna.

Tę zupę znam z dzieciństwa, przepis jest banalny, a wydębiłam go od swoich rodziców specjalnie dla Was!

Zatem częstujcie się!

tu przepis na domowy bulion>>

składniki

 300 g suszonych grzybów
 2 l bulionu warzywnego
 3 ziemniaki
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka mąki
 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu

sposób wykonania

1

Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i namocz je w małej ilości wody na minimum 15 minut (najlepiej na całą noc).

2

Następnie (nie wylewając wody) odsącz grzyby i pokrój je w cienkie paseczki, posól i podsmaż na oleju często mieszając, aby się nie przypaliły.

3

W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego obraną i drobno pokrojoną marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę, po czym dodaj do zupy grzyby wraz z wodą z moczenia.

4

Gotuj przez około 15 – 20 minut – można bez przykrycia, aby odparować, jeśli zupa okaże się zbyt wodnista.

5

Pod koniec dopraw do smaku i ewentualnie zabiel oraz zagęść (nie jest to konieczne – najlepiej spróbuj i zadecyduj która wersja bardziej Ci smakuje). Aby zabielić zupę gęsty jogurt wymieszaj z odrobiną mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, stopniowo dodawaj do zupy tę mieszankę ciągle mieszając.

6

Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki.

7

wersja z makaronem lub łazankami: po prostu nie dodawaj do zupy ziemniaków, pozostałe kroki wykonaj bez zmian, makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i dodaj go do zupy tuż przed podaniem

Składniki

 300 g suszonych grzybów
 2 l bulionu warzywnego
 3 ziemniaki
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka mąki
 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu

Wskazówki

1

Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i namocz je w małej ilości wody na minimum 15 minut (najlepiej na całą noc).

2

Następnie (nie wylewając wody) odsącz grzyby i pokrój je w cienkie paseczki, posól i podsmaż na oleju często mieszając, aby się nie przypaliły.

3

W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego obraną i drobno pokrojoną marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę, po czym dodaj do zupy grzyby wraz z wodą z moczenia.

4

Gotuj przez około 15 – 20 minut – można bez przykrycia, aby odparować, jeśli zupa okaże się zbyt wodnista.

5

Pod koniec dopraw do smaku i ewentualnie zabiel oraz zagęść (nie jest to konieczne – najlepiej spróbuj i zadecyduj która wersja bardziej Ci smakuje). Aby zabielić zupę gęsty jogurt wymieszaj z odrobiną mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, stopniowo dodawaj do zupy tę mieszankę ciągle mieszając.

6

Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki.

7

wersja z makaronem lub łazankami: po prostu nie dodawaj do zupy ziemniaków, pozostałe kroki wykonaj bez zmian, makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i dodaj go do zupy tuż przed podaniem

grzybowa, czyli zupa z grzybów suszonych