"Pani Justyno, a może by tak jakiś prosty klasyczny „obiad na trzy dni” wrzucić na bloga?"
Proszę bardzo, dziś koncert życzeń. Specjalnie dla Was – gulasz z indyka z mnóstwem warzyw. Do gara wrzuciłam selera naciowego, pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę i rzutem na taśmę wjechała także resztka groszku zielonego z zamrażarki! Wyszedł naprawdę fajny mix! U mnie gulasz był z piersi indyka, ale jeśli chcecie bardziej klasyczne smaki, to polecam do tego dania użyć udźca z indyka.
składniki
sposób wykonania
Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.
Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.
Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.
Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.
Serving Size 1
Servings 1
- Amount Per Serving
- Calories 307
- % Daily Value *
- Total Fat 16g25%
- Total Carbohydrate 8g3%
- Dietary Fiber 4g16%
- Protein 29g58%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.
Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.
Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.
Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.