Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time45 mins

"Pani Justyno, a może by tak jakiś prosty klasyczny „obiad na trzy dni” wrzucić na bloga?"

Proszę bardzo, dziś koncert życzeń. Specjalnie dla Was – gulasz z indyka z mnóstwem warzyw. Do gara wrzuciłam selera naciowego, pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę i rzutem na taśmę wjechała także resztka groszku zielonego z zamrażarki! Wyszedł naprawdę fajny mix! U mnie gulasz był z piersi indyka, ale jeśli chcecie bardziej klasyczne smaki, to polecam do tego dania użyć udźca z indyka.

tu gulasz z indyka z dynią>>

składniki

 1 kg mięsa z indyka (udziec lub w wersji light filet)
 1 cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 4 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 6 pieczarekpomiń w wersji lekkostrawnej
 1 marchewka
 3 łodygi selera naciowego
 ½ cup groszku zielonegodaj fasolkę szparagową w wersji lekkostrawnej
 2 tbsp oleju
 1 tbsp sosu sojowego
 1 cup domowego bulionu
 oregano, ostra papryka, pieprz i in. ulubione przyprawy

sposób wykonania

1

Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.

2

Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.

3

Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

4

Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.

Nutrition Facts

Serving Size 1

Servings 1


Amount Per Serving
Calories 307
% Daily Value *
Total Fat 16g25%
Total Carbohydrate 8g3%
Dietary Fiber 4g16%
Protein 29g58%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 1 kg mięsa z indyka (udziec lub w wersji light filet)
 1 cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 4 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 6 pieczarekpomiń w wersji lekkostrawnej
 1 marchewka
 3 łodygi selera naciowego
 ½ cup groszku zielonegodaj fasolkę szparagową w wersji lekkostrawnej
 2 tbsp oleju
 1 tbsp sosu sojowego
 1 cup domowego bulionu
 oregano, ostra papryka, pieprz i in. ulubione przyprawy

Directions

1

Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.

2

Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.

3

Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

4

Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.

gulasz z indyka z selerem naciowym