Roślinne kotlety uwielbiam - te na bazie kaszy jaglanej modyfikowałam już dziesiątki razy, a tym razem, to te z pieczarek skradły moje serce! Proszę Państwa, oto mój nowy HIT!
Proste, smaczne, aromatyczne, nie drogie, sycące... no mistrzostwo świata, mówię Wam!!
Przepis na około 13 - 14 małych kuleczek. Wartość odżywcza podana na 1 sztukę.
Jeśli masz wątpliwości czy w ogóle warto włączać grzyby do swojej diety - przeczytaj o ich wartości odżywczej tu>>
składniki
sposób przygotowania
Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.
Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).
Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C
Serving Size 1 kotlet
Servings 13
- Amount Per Serving
- Calories 94
- % Daily Value *
- Total Fat 3.7g6%
- Total Carbohydrate 9.4g4%
- Dietary Fiber 2.1g9%
- Protein 4.6g10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.
Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).
Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C