CategoryDifficultyBeginner
Yields13 Servings
Prep Time20 minsCook Time20 minsTotal Time40 mins

Roślinne kotlety uwielbiam - te na bazie kaszy jaglanej modyfikowałam już dziesiątki razy, a tym razem, to te z pieczarek skradły moje serce! Proszę Państwa, oto mój nowy HIT!


Proste, smaczne, aromatyczne, nie drogie, sycące... no mistrzostwo świata, mówię Wam!!

Przepis na około 13 - 14 małych kuleczek. Wartość odżywcza podana na 1 sztukę.

Jeśli masz wątpliwości czy w ogóle warto włączać grzyby do swojej diety - przeczytaj o ich wartości odżywczej tu>>

składniki

 2 tbsp oliwy
 700 g pieczarek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 szklanka płatków owsianych
 ½ cup bułki tartej
 2 oz jajka
 2 tbsp startego sera parmezan lub płatków drożdżowych
 2 tbsp natki pietruszki
 oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, chilli

sposób przygotowania

1

Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

2

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.

3

Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

4

Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).

5

Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C

Nutrition Facts

Serving Size 1 kotlet

Servings 13


Amount Per Serving
Calories 94
% Daily Value *
Total Fat 3.7g6%
Total Carbohydrate 9.4g4%
Dietary Fiber 2.1g9%
Protein 4.6g10%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 2 tbsp oliwy
 700 g pieczarek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 szklanka płatków owsianych
 ½ cup bułki tartej
 2 oz jajka
 2 tbsp startego sera parmezan lub płatków drożdżowych
 2 tbsp natki pietruszki
 oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, chilli

Directions

1

Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

2

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.

3

Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

4

Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).

5

Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C

wege kotlety z pieczarek