Na temat grzybów krąży wiele mitów: że są ciężkostrawne, że bezwartościowe, że lepiej ich unikać. A jaka jest prawda? W tej chwili jesteśmy w szczycie sezonu grzybowego – warto więc wiedzieć czy szykować się na wycieczkę do lasu czy może faktycznie nie ma po co.

Czy grzyby są ciężkostrawne?

Dlaczego uważamy, że grzyby są ciężkostrawne? Wszystko przez chitynę. Chityna występująca w grzybach, jest to nic innego jak odpowiednik celulozy, jednej z frakcji błonnika, który przecież jest niezbędnym i często brakującym elementem naszej diety. Do jego pozytywnych właściwości zaliczamy m.in. to, że pęczniejąc w przewodzie pokarmowym zwiększa masy kałowe, przyspiesza pasaż treści pokarmowych przez jelita. Bezdyskusyjnie jest to składnik ciężkostrawny, dlatego też, podobnie jak inne produkty z dużą zawartością błonnika powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, a unikany szczególnie przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego (schorzenia wątroby, trzustki czy choroba wrzodowa). Pamiętajmy też, że ciężkostrawnych produktów w diecie mamy naprawdę wiele, dlatego nie rezygnujmy z grzybów tylko z tego powodu. Jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów i naprawdę mamy ochotę je zjeść, zdecydowanie lepiej przygotować je w nieco lżej strawny sposób np. bez użycia tłustej śmietany czy smażenia na tłuszczu.

grzyby na odchudzanie…

Czy z czymś jeszcze kojarzy nam się chityna? Pewnie wiele z Was pomyślało „w aptece są tabletki o podobnej nazwie!” Faktycznie! Składnik ten (pozyskiwany ze skorupiaków) jest wykorzystywany w produkcji preparatów wspomagających odchudzanie, są to tabletki zmniejszające wchłanianie tłuszczu. Dlatego też grzyby z powodzeniem mogą zagościć na stołach osób borykających się z problemem nadwagi czy otyłości. Obok chityny w grzybach mamy lekkostrawny glikogen oraz trehaozę, ten ostatni cukier nie przez wszystkich jest trawiony. Dość rzadko, ale jednak czasami zdarza się nietolerancja trehaozy, podobne schorzenie do dość powszechna u dorosłych nietolerancji laktozy (cukru mlecznego). W wielu przypadkach, to właśnie trehaoza jest winna naszemu złemu samopoczuciu po spożyciu posiłku z grzybami!

grzyby w diecie

grzyby wartość odżywcza

Grzyby, szczególnie świeże mają sporą ilość białka (od 15 do 40% w zależności od gatunku, najwięcej jest go pieczarkach). Nie jest to białko pełnowartościowe jak w mięsie czy jajach, ale – co ciekawe, jest bardziej wartościowe i lepiej przyswajalne niż to pochodzące z innych produktów roślinnych. Z dodatkowych atutów, o których warto wspomnieć: w grzybach występują dwa aminokwasy egzogenne (czyli te niezbędne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć), w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach. Strawność i przyswajalność białka grzybów oceniana jest bardzo różnie, od 60 do nawet 90%, czyli naprawdę dość wysoko!!

Jeśli chodzi o tłuszcz występuje on w minimalnych ilościach, stąd kaloryczność grzybów też jest niewielka. Jednak warto zaznaczyć, że jest to tłuszcz roślinny, więc naturalnie pozbawiony cholesterolu.

grzyby wartość odżywcza

grzyby – witaminy

A co z witaminami? Grzyby, co może zaskakiwać są całkiem niezłym źródłem witamin – szczególnie witamin z grupy B oraz, co ciekawe witaminy C (jej ilość jest uzależniona od gatunku grzyba). Grzyby zawierają też pewne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednak ze względu na niewielką ilość tłuszczu są to nieistotne ilości. Grzyby o zabarwieniu pomarańczowym czy żółtym (np. kurki) mają niewielkie ilości witaminy A, natomiast grzyby hodowlane (pieczarki) zawierają pewne ilości witaminy D.

składniki mineralne w grzybach

Jeśli chodzi o składniki mineralne, w produktach tych znajdziemy przede wszystkim potas, fosfor, mangan i żelazo oraz, niestety metale ciężkie wchłonięte z gleby –  tu decydujące znaczenie ma miejsce zbierania grzybów. Jeśli mamy wybór zbierajmy grzyby w lasach oddalonych od drogi – w związku z tym unikajmy też kupowania grzybów sprzedawanych przy ruchliwych trasach.

Informacja dla rodziców: grzyby możemy podać dziecku dopiero po 3. urodzinach. Zacznijmy od grzybów w 100% pewnych – pieczarek. Dopiero później podajmy malcowi inne, typowo leśne gatunki.

To co? Kto idzie do lasu? 🙂

wartość odżywcza grzybów

Dania z grzybami:  zapiekanka z dyni z grzybami leśnymi  wege gulasz z pieczarkami zupa z grzybów suszonych

  1. Świetny artykuł 🙂 U nas pieczarki dość często pojawiają się na stole… Co do grzybów leśnych – jadamy tylko te kupione w sklepie, mające atesty. Innych po prostu się boję…

  2. Ja grzybów nie lubię, ale mimo to warto wiedzieć coś więcej na ich temat — w końcu gotuje się nie tylko dla siebie 🙂 A przyznam szczerze, że raczej nie utożsamiałam ich z witaminami.

  3. Sama nie przepadam, nie rozumiem też zrywania się nocą na grzybobranie:), ale wiedzy na ten temat nigdy za wiele. Na przykład nie miałam pojęcia o trehaozie, może to własnie przez nią unikam grzybów? 🙂

    • Jeśli masz dolegliwości żołądkowe po posiłku z grzybami, to pewnie to jest przyczyną…

  4. U mnie to kwestia sezonu – raz nazbieram w godzinę dwa wiadra, a czasem błąkam się po lesie 2 godziny i nic… 😉

Leave a Reply