Na temat grzybów krąży wiele mitów: że są ciężkostrawne, że bezwartościowe, że lepiej ich unikać. A jaka jest prawda? W tej chwili jesteśmy w szczycie sezonu grzybowego – warto więc wiedzieć czy szykować się na wycieczkę do lasu czy może faktycznie nie ma po co.
![](https://i0.wp.com/zdrowonajedzeni.pl/wp-content/uploads/2016/08/grzyby.jpg?resize=960%2C960&ssl=1)
Czy grzyby są ciężkostrawne?
Dlaczego uważamy, że grzyby są ciężkostrawne? Wszystko przez chitynę. Chityna występująca w grzybach, jest to nic innego jak odpowiednik celulozy, jednej z frakcji błonnika, który przecież jest niezbędnym i często brakującym elementem naszej diety. Do jego pozytywnych właściwości zaliczamy m.in. to, że pęczniejąc w przewodzie pokarmowym zwiększa masy kałowe, przyspiesza pasaż treści pokarmowych przez jelita. Bezdyskusyjnie jest to składnik ciężkostrawny, dlatego też, podobnie jak inne produkty z dużą zawartością błonnika powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, a unikany szczególnie przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego (schorzenia wątroby, trzustki czy choroba wrzodowa). Pamiętajmy też, że ciężkostrawnych produktów w diecie mamy naprawdę wiele, dlatego nie rezygnujmy z grzybów tylko z tego powodu. Jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów i naprawdę mamy ochotę je zjeść, zdecydowanie lepiej przygotować je w nieco lżej strawny sposób np. bez użycia tłustej śmietany czy smażenia na tłuszczu.
grzyby na odchudzanie…
Czy z czymś jeszcze kojarzy nam się chityna? Pewnie wiele z Was pomyślało „w aptece są tabletki o podobnej nazwie!” Faktycznie! Składnik ten (pozyskiwany ze skorupiaków) jest wykorzystywany w produkcji preparatów wspomagających odchudzanie, są to tabletki zmniejszające wchłanianie tłuszczu. Dlatego też grzyby z powodzeniem mogą zagościć na stołach osób borykających się z problemem nadwagi czy otyłości. Obok chityny w grzybach mamy lekkostrawny glikogen oraz trehaozę, ten ostatni cukier nie przez wszystkich jest trawiony. Dość rzadko, ale jednak czasami zdarza się nietolerancja trehaozy, podobne schorzenie do dość powszechna u dorosłych nietolerancji laktozy (cukru mlecznego). W wielu przypadkach, to właśnie trehaoza jest winna naszemu złemu samopoczuciu po spożyciu posiłku z grzybami!
grzyby wartość odżywcza
Grzyby, szczególnie świeże mają sporą ilość białka (od 15 do 40% w zależności od gatunku, najwięcej jest go pieczarkach). Nie jest to białko pełnowartościowe jak w mięsie czy jajach, ale – co ciekawe, jest bardziej wartościowe i lepiej przyswajalne niż to pochodzące z innych produktów roślinnych. Z dodatkowych atutów, o których warto wspomnieć: w grzybach występują dwa aminokwasy egzogenne (czyli te niezbędne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć), w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach. Strawność i przyswajalność białka grzybów oceniana jest bardzo różnie, od 60 do nawet 90%, czyli naprawdę dość wysoko!!
Jeśli chodzi o tłuszcz występuje on w minimalnych ilościach, stąd kaloryczność grzybów też jest niewielka. Jednak warto zaznaczyć, że jest to tłuszcz roślinny, więc naturalnie pozbawiony cholesterolu.
grzyby – witaminy
A co z witaminami? Grzyby, co może zaskakiwać są całkiem niezłym źródłem witamin – szczególnie witamin z grupy B oraz, co ciekawe witaminy C (jej ilość jest uzależniona od gatunku grzyba). Grzyby zawierają też pewne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednak ze względu na niewielką ilość tłuszczu są to nieistotne ilości. Grzyby o zabarwieniu pomarańczowym czy żółtym (np. kurki) mają niewielkie ilości witaminy A, natomiast grzyby hodowlane (pieczarki) zawierają pewne ilości witaminy D.
składniki mineralne w grzybach
Jeśli chodzi o składniki mineralne, w produktach tych znajdziemy przede wszystkim potas, fosfor, mangan i żelazo oraz, niestety metale ciężkie wchłonięte z gleby – tu decydujące znaczenie ma miejsce zbierania grzybów. Jeśli mamy wybór zbierajmy grzyby w lasach oddalonych od drogi – w związku z tym unikajmy też kupowania grzybów sprzedawanych przy ruchliwych trasach.
Informacja dla rodziców: grzyby możemy podać dziecku dopiero po 3. urodzinach. Zacznijmy od grzybów w 100% pewnych – pieczarek. Dopiero później podajmy malcowi inne, typowo leśne gatunki.
To co? Kto idzie do lasu? 🙂
Dania z grzybami: zapiekanka z dyni z grzybami leśnymi wege gulasz z pieczarkami zupa z grzybów suszonych
Świetny artykuł 🙂 U nas pieczarki dość często pojawiają się na stole… Co do grzybów leśnych – jadamy tylko te kupione w sklepie, mające atesty. Innych po prostu się boję…
Ja grzybów nie lubię, ale mimo to warto wiedzieć coś więcej na ich temat — w końcu gotuje się nie tylko dla siebie 🙂 A przyznam szczerze, że raczej nie utożsamiałam ich z witaminami.
A tyle się mówi, że nie warto jeść grzyby, a tu proszę: mają dużo białka i witamin!
całkiem wartościowe te grzyby i do tego PYSZNE!!!
Sama nie przepadam, nie rozumiem też zrywania się nocą na grzybobranie:), ale wiedzy na ten temat nigdy za wiele. Na przykład nie miałam pojęcia o trehaozie, może to własnie przez nią unikam grzybów? 🙂
Jeśli masz dolegliwości żołądkowe po posiłku z grzybami, to pewnie to jest przyczyną…
U mnie to kwestia sezonu – raz nazbieram w godzinę dwa wiadra, a czasem błąkam się po lesie 2 godziny i nic… 😉
[…] więcej o grzybach>> […]
[…] sprawdź dlaczego warto jeść grzyby […]
[…] sprawdź dlaczego warto jeść grzyby […]