Zupa krem z dyni na mleku kokosowym, to kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! To chyba moja ulubiona wersja dyniówki – o orientalnym aromacie. Dodatek chilli nadaje jej przyjemną ostrość… Uwaga, mocno rozgrzewa.
tu przepis na domowy bulion>>
składniki
sposób wykonania
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
Dynię oraz obraną marchewkę pokrój w grubą kostkę, imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj - dodaj wszystkie warzywa do podsmażonej cebuli.
Całość smaż kilka minut, następnie dolej filiżankę wody i wrzuć przyprawy, duś pod przykryciem około 15 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj zupę blenderem i połącz z mlekiem kokosowym. Podgrzej, ew. rozcieńcz wodą i dopraw do smaku.
Podawaj z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.
Ingredients
Directions
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
Dynię oraz obraną marchewkę pokrój w grubą kostkę, imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj - dodaj wszystkie warzywa do podsmażonej cebuli.
Całość smaż kilka minut, następnie dolej filiżankę wody i wrzuć przyprawy, duś pod przykryciem około 15 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj zupę blenderem i połącz z mlekiem kokosowym. Podgrzej, ew. rozcieńcz wodą i dopraw do smaku.
Podawaj z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.