To jedno z tych ciast „na bogato”. Jest przepełnione suszonymi owocami, orzechami, makiem i na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepyszne! Idealnie słodkie i mocno chrupiące.
To doskonały przepis dla wszystkich potrzebujących błonnika oraz… wapnia. Przetestujcie zanim zrobicie na święta!
sprawdź inne (poza tym ciastem) roślinne źródła wapnia>>
Przetestuj też makowiec bez mąki>>
składniki
sposób wykonania
Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka.
Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie.
Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie.
Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto około 45 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Ingredients
Directions
Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka.
Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie.
Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie.
Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto około 45 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.