Category, DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 15 mins

To jedno z tych ciast „na bogato”. Jest przepełnione suszonymi owocami, orzechami, makiem i na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepyszne! Idealnie słodkie i mocno chrupiące.

 

To doskonały przepis dla wszystkich potrzebujących błonnika oraz… wapnia. Przetestujcie zanim zrobicie na święta!

sprawdź inne (poza tym ciastem) roślinne źródła wapnia>>

Przetestuj też makowiec bez mąki>>

składniki

 60 g mąki żytniej (u mnie jasna)
 60 g otrąb (u mnie mix różnych)
 4 jaja
 100 g cukru (można dać mniej)
 70 g maku
 100 g orzechów (dowolnych – u mnie migdały i włoskie)
 100 g owoców suszonych (u mnei figi i daktyle)
 200 g masła
 1 tsp proszku do pieczenia

sposób wykonania

1

Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.

2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka.

3

Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie.

4

Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie.

5

Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz ciasto około 45 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.

Ingredients

 60 g mąki żytniej (u mnie jasna)
 60 g otrąb (u mnie mix różnych)
 4 jaja
 100 g cukru (można dać mniej)
 70 g maku
 100 g orzechów (dowolnych – u mnie migdały i włoskie)
 100 g owoców suszonych (u mnei figi i daktyle)
 200 g masła
 1 tsp proszku do pieczenia

Directions

1

Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.

2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka.

3

Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie.

4

Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie.

5

Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz ciasto około 45 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.

makowiec z mąki żytniej