Yields8 Servings

Kwintesencja złotej polskiej jesieni w jednym miejscu. Krucha tarta na spodzie pełnoziarnistym ze śliwkami z korzennym aromatem. Do tego płatki migdałowe, które idealnie komponują się ze śliwkami.

Zajrzyj po dokładny przepis na spód bezglutenowy >>

Tarta, to 8 porcji. Kaloryczność na 1 porcję 🙂

składniki

ciasto
 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejużyj mąki gryczanej, jeśli nie możesz spożywać glutenu
 125 g masłalub oleju kokosowego w wersji bezmlecznej
 3 tbsp cukruksylitolu lub ertytrytolu
 5 lbs jogurtu sojowegolub zwykłego jogrtu kefiru, maślanki
 1 szczypta soli
farsz
 500 g śliwek
 70 g płatków migałowych
 cynamon, kardamon, wanilia

sposób wykonania

1

Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.

2

W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.

3

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.

4

Formę wysmaruj olejem lub masłem.

5

Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

6

Piecz około 40 minut.

7

Wystudź przed krojeniem.

Nutrition Facts

Serving Size 1

Servings 8


Amount Per Serving
Calories 331
% Daily Value *
Total Fat 18g28%
Total Carbohydrate 31g11%
Dietary Fiber 4.3g18%
Protein 7g15%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

ciasto
 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejużyj mąki gryczanej, jeśli nie możesz spożywać glutenu
 125 g masłalub oleju kokosowego w wersji bezmlecznej
 3 tbsp cukruksylitolu lub ertytrytolu
 5 lbs jogurtu sojowegolub zwykłego jogrtu kefiru, maślanki
 1 szczypta soli
farsz
 500 g śliwek
 70 g płatków migałowych
 cynamon, kardamon, wanilia

Directions

1

Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.

2

W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.

3

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.

4

Formę wysmaruj olejem lub masłem.

5

Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

6

Piecz około 40 minut.

7

Wystudź przed krojeniem.

orkiszowa tarta ze śliwkami