Kwintesencja złotej polskiej jesieni w jednym miejscu. Krucha tarta na spodzie pełnoziarnistym ze śliwkami z korzennym aromatem. Do tego płatki migdałowe, które idealnie komponują się ze śliwkami.
Zajrzyj po dokładny przepis na spód bezglutenowy >>
Tarta, to 8 porcji. Kaloryczność na 1 porcję 🙂
składniki
sposób wykonania
Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.
W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.
Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.
Formę wysmaruj olejem lub masłem.
Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz około 40 minut.
Wystudź przed krojeniem.
Serving Size 1
Servings 8
- Amount Per Serving
- Calories 331
- % Daily Value *
- Total Fat 18g28%
- Total Carbohydrate 31g11%
- Dietary Fiber 4.3g18%
- Protein 7g15%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.
W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.
Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.
Formę wysmaruj olejem lub masłem.
Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz około 40 minut.
Wystudź przed krojeniem.