Porcje8 Porcja

Kwintesencja złotej polskiej jesieni w jednym miejscu. Krucha tarta na spodzie pełnoziarnistym ze śliwkami z korzennym aromatem. Do tego płatki migdałowe, które idealnie komponują się ze śliwkami.

Zajrzyj po dokładny przepis na spód bezglutenowy >>

Tarta, to 8 porcji. Kaloryczność na 1 porcję 🙂

składniki

ciasto
 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejużyj mąki gryczanej, jeśli nie możesz spożywać glutenu
 125 g masłalub oleju kokosowego w wersji bezmlecznej
 3 łyżki stołowe cukruksylitolu lub ertytrytolu
 5 łyżka stołowa jogurtu sojowegolub zwykłego jogrtu kefiru, maślanki
 1 szczypta soli
farsz
 500 g śliwek
 70 g płatków migałowych
 cynamon, kardamon, wanilia

sposób wykonania

1

Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.

2

W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.

3

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.

4

Formę wysmaruj olejem lub masłem.

5

Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

6

Piecz około 40 minut.

7

Wystudź przed krojeniem.

Wartość odżywcza

8 porcje

Serving size

1


Amount per serving
Kalorie331
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 18g24%
Węglowodany 31g12%
Błonnik 4.3g16%
Białko 7g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

ciasto
 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejużyj mąki gryczanej, jeśli nie możesz spożywać glutenu
 125 g masłalub oleju kokosowego w wersji bezmlecznej
 3 łyżki stołowe cukruksylitolu lub ertytrytolu
 5 łyżka stołowa jogurtu sojowegolub zwykłego jogrtu kefiru, maślanki
 1 szczypta soli
farsz
 500 g śliwek
 70 g płatków migałowych
 cynamon, kardamon, wanilia

Wskazówki

1

Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.

2

W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.

3

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.

4

Formę wysmaruj olejem lub masłem.

5

Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

6

Piecz około 40 minut.

7

Wystudź przed krojeniem.

Notes

orkiszowa tarta ze śliwkami