
Kwintesencja złotej polskiej jesieni w jednym miejscu. Krucha tarta na spodzie pełnoziarnistym ze śliwkami z korzennym aromatem. Do tego płatki migdałowe, które idealnie komponują się ze śliwkami.
Zajrzyj po dokładny przepis na spód bezglutenowy >>
Tarta, to 8 porcji. Kaloryczność na 1 porcję 🙂
składniki
sposób wykonania
Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.
W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.
Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.
Formę wysmaruj olejem lub masłem.
Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz około 40 minut.
Wystudź przed krojeniem.
8 porcje
1
- Amount per serving
- Kalorie331
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 18g24%
- Węglowodany 31g12%
- Błonnik 4.3g16%
- Białko 7g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.
W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.
Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.
Formę wysmaruj olejem lub masłem.
Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz około 40 minut.
Wystudź przed krojeniem.