Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na obiad w kwadrans, czyli pesto z suszonych pomidorów. Szybkie, smakowite, zdrowe i do tego z produktów, które spokojnie mogą leżakować w kuchni miesiącami… Czego chcieć więcej?
Pesto z suszonych pomidorów, to idealny obiad na zabiegany poniedziałek, leniwą niedzielę, sprzątanie lodówki czy na wypadek niespodziewanych (a głodnych) gości. To w końcu fantastyczna propozycja dla miłośników makaronu!
Spróbujcie!
U mnie główną rolę odgrywają pestki dyni (wciąż mam ich spory nadmiar), ale możesz je zamienić na pestki słonecznika lub orzechy np. włoskie lub pini. Do tego suszone pomidory wraz z olejem w którym się moczyły lub świeża oliwa, jeśli używasz pomidorów bez zalewy (jak ja). Dużo czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz.
a tu pomysł na zielone pesto>>
a tu inny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów: sałatka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami>>
składniki
sposób wykonania
Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.
Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni.
Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki.
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).
Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.
W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.
Pesto czerwone wykorzystałam (do spółki z bryndzą) jako farsz do zielonych naleśników>>
Ingredients
Directions
Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.
Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni.
Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki.
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).
Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.
W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.