Category, , , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time10 minsTotal Time15 mins

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na obiad  w kwadrans, czyli pesto z suszonych pomidorów. Szybkie, smakowite, zdrowe i do tego z produktów, które spokojnie mogą leżakować w kuchni miesiącami…  Czego chcieć więcej?

Pesto z suszonych pomidorów, to idealny obiad na zabiegany poniedziałek, leniwą niedzielę, sprzątanie lodówki czy na wypadek niespodziewanych (a głodnych) gości. To w końcu fantastyczna propozycja dla miłośników makaronu!

Spróbujcie!

U mnie główną rolę odgrywają pestki dyni (wciąż mam ich spory nadmiar), ale możesz je zamienić na pestki słonecznika lub orzechy np. włoskie lub pini. Do tego suszone pomidory wraz z olejem w którym się moczyły lub świeża oliwa, jeśli używasz pomidorów bez zalewy (jak ja). Dużo czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz.

a tu pomysł na zielone pesto>>

a tu inny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów: sałatka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami>>

składniki

 6 tbsp pestek dyni
 ½ cup suszonych pomidorów
 6 tbsp oliwy
 3 ząbki czosnku
 świeżo zmielony pieprz, ew. sól

sposób wykonania

1

Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.

2

Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni.

3

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki.

4

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).

5

Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.

6

W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.

Pesto czerwone wykorzystałam (do spółki z bryndzą) jako farsz do zielonych naleśników>>

Ingredients

 6 tbsp pestek dyni
 ½ cup suszonych pomidorów
 6 tbsp oliwy
 3 ząbki czosnku
 świeżo zmielony pieprz, ew. sól

Directions

1

Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.

2

Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni.

3

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki.

4

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).

5

Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.

6

W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.

pesto z suszonych pomidorów