Im wcześniej tym lepiej – pierniczki świąteczne przechowywane w szczelnej puszce przetrwają nawet rok! Ja zazwyczaj piekę je około miesiąc przed świętami, żeby przed świętami mieć więcej luzu. Te pierniczki nie muszą leżakować, ale… kilka tygodni w puszce wcale im nie zaszkodzi!
Jeśli zatem macie wolne popołudnie, to w tym tygodniu namawiam, aby się ogarnąć z tymi korzennymi ciasteczkami. To idealny czas, aby powoli się zacząć wkręcać w świąteczną atmosferę: zagnieść ciasto, wyciąć ulubione kształty ciastek, upiec, zapakować do puszek i… zapomnieć.
U mnie póki co nic nie wskazuje na to, żebym miała w tym roku czas na testowanie nowych przepisów. Zatem dzielę się moimi sprawdzonymi wielokrotnie wypróbowanymi przepisami na pierniczki: póki co wklejam na te tradycyjne.
Na blogu znajdziesz też przepis na pierniczki bezglutenowe i imbirowe ciasteczka świąteczne! Także macie do wyboru trzy przepisy na świąteczne ciasteczka.
Zacznijcie przygotowania do świąt już dziś, zróbcie to z głową, bez niepotrzebnych nerwów i miejcie wszystko pod kontrolą! przeczytaj mój wpis Spokojnie, to tylko święta...
składniki
sposób wykonania
Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.
Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.
Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).
Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach.
Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.
Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.
jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji.
a tu znajdziesz inne przepisy na świąteczne przepisy>>
Ingredients
Directions
Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.
Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.
Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).
Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach.
Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.
Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.
jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji.