Leniwe weekendowe śniadanie? Proszę bardzo – przepis w sam raz na sobotni poranek.
Daaawno nie jadłam placków. Ale gryczane, kakaowe i do tego z owocami… nie odmówię!
Robią się same, szybko, bez miksera, bez brudzenia kuchni, doskonale się smażą – także bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni. Z dodatkową porcją owoców i kleksem z jogurtu smakują niczym deser… Kto mi zabroni zjeść deser na śniadanie??
Po uwielbianych przeze mnie owsiankach przyszła pora na małą odmianę! Zapraszam Was po przepis na doskonałe placki z przepysznej i do tego wybitnie zdrowej mąki gryczanej.
- łatwe do zamiany w wersję wegańską
składniki
sposób wykonania
W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.
Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.
Serving Size całość
- Amount Per Serving
- Calories 442
- % Daily Value *
- Total Fat 7.9g13%
- Total Carbohydrate 68.7g23%
- Dietary Fiber 13g52%
- Protein 17.5g35%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.
Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.