Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time5 minsCook Time15 minsTotal Time20 mins

Leniwe weekendowe śniadanie? Proszę bardzo – przepis w sam raz na sobotni poranek.

Daaawno nie jadłam placków. Ale gryczane, kakaowe i do tego z owocami… nie odmówię!
Robią się same, szybko, bez miksera, bez brudzenia kuchni, doskonale się smażą – także bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni. Z dodatkową porcją owoców i kleksem z jogurtu smakują niczym deser… Kto mi zabroni zjeść deser na śniadanie?? 

Po uwielbianych przeze mnie owsiankach przyszła pora na małą odmianę! Zapraszam Was po przepis na doskonałe placki z przepysznej i do tego wybitnie zdrowej mąki gryczanej.

- łatwe do zamiany w wersję wegańską

składniki

 75 g mąki gryczanej
 ½ tsp proszku do pieczenia
 ½ cup jogurtu naturalnego, maślanki (może być roślinna wersja)
 1 tsp gorzkiego kakao
 1 tbsp rozpuszczonego masła (lubb oleju kokosowego)
 1 cup malin lub innych owoców jagodowych
 jagody, borówki, maliny lub ine owoce oraz gęsty jogurt do podania

sposób wykonania

1

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

2

Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.

3

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

4

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.

Nutrition Facts

Serving Size całość


Amount Per Serving
Calories 442
% Daily Value *
Total Fat 7.9g13%
Total Carbohydrate 68.7g23%
Dietary Fiber 13g52%
Protein 17.5g35%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 75 g mąki gryczanej
 ½ tsp proszku do pieczenia
 ½ cup jogurtu naturalnego, maślanki (może być roślinna wersja)
 1 tsp gorzkiego kakao
 1 tbsp rozpuszczonego masła (lubb oleju kokosowego)
 1 cup malin lub innych owoców jagodowych
 jagody, borówki, maliny lub ine owoce oraz gęsty jogurt do podania

Directions

1

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

2

Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.

3

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

4

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.

placki z mąki gryczanej i kakao