
Leniwe weekendowe śniadanie? Proszę bardzo – przepis w sam raz na sobotni poranek.
Daaawno nie jadłam placków. Ale gryczane, kakaowe i do tego z owocami… nie odmówię!
Robią się same, szybko, bez miksera, bez brudzenia kuchni, doskonale się smażą – także bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni. Z dodatkową porcją owoców i kleksem z jogurtu smakują niczym deser… Kto mi zabroni zjeść deser na śniadanie??
Po uwielbianych przeze mnie owsiankach przyszła pora na małą odmianę! Zapraszam Was po przepis na doskonałe placki z przepysznej i do tego wybitnie zdrowej mąki gryczanej.
- łatwe do zamiany w wersję wegańską
składniki
sposób wykonania
W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.
Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.
0 porcje
całość
- Amount per serving
- Kalorie442
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 7.9g11%
- Węglowodany 68.7g25%
- Błonnik 13g47%
- Białko 17.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.
Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.