Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

Leniwe weekendowe śniadanie? Proszę bardzo – przepis w sam raz na sobotni poranek.

Daaawno nie jadłam placków. Ale gryczane, kakaowe i do tego z owocami… nie odmówię!
Robią się same, szybko, bez miksera, bez brudzenia kuchni, doskonale się smażą – także bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni. Z dodatkową porcją owoców i kleksem z jogurtu smakują niczym deser… Kto mi zabroni zjeść deser na śniadanie?? 

Po uwielbianych przeze mnie owsiankach przyszła pora na małą odmianę! Zapraszam Was po przepis na doskonałe placki z przepysznej i do tego wybitnie zdrowej mąki gryczanej.

- łatwe do zamiany w wersję wegańską

składniki

 75 g mąki gryczanej
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka jogurtu naturalnego, maślanki (może być roślinna wersja)
 1 łyżeczka gorzkiego kakao
 1 łyżki stołowe rozpuszczonego masła (lubb oleju kokosowego)
 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych
 jagody, borówki, maliny lub ine owoce oraz gęsty jogurt do podania

sposób wykonania

1

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

2

Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.

3

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

4

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji całość


Ilość na porcję
Kalorie 442
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 7.9g13%
Węglowodany 68.7g23%
Błonnik 13g52%
Białko 17.5g35%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 75 g mąki gryczanej
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka jogurtu naturalnego, maślanki (może być roślinna wersja)
 1 łyżeczka gorzkiego kakao
 1 łyżki stołowe rozpuszczonego masła (lubb oleju kokosowego)
 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych
 jagody, borówki, maliny lub ine owoce oraz gęsty jogurt do podania

Wskazówki

1

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

2

Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.

3

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

4

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.

placki z mąki gryczanej i kakao