sałatka z dynią na drugie śniadanie i od razu dzień staje się lepszy 🙂 Pomidory i feta, to połączenie znane i lubiane, a jakby dorzucić do tego dynię?
Dziś przynoszę Wam kolejny pomysł na wspaniały, kolorowy i sycący posiłek – sałatka z dynią! W sam raz do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Jak już kiedyś pisałam dynia pieczona nadaje się do bardzo wielu potraw i na ciepło i na zimno. Dziś sięgając do swojej „przepastnej” zamrażarki natrafiłam na ostatnią paczkę pieczonej dyni pokrojonej w kostkę (zamrozić dynie, to był jeden z moich lepszych jesiennych pomysłów). I tym sposobem, w oczekiwaniu na wiosnę raczę się smakami jesieni.
Sałatka z dynią i fetą, to dla mnie tzw. klasyka gatunku – czyli jedna z moich ulubionych sałatek – sycąca, bardzo szybka i smaczna w każdej konfiguracji (zamiast buraków czasem daję pomidorki lub kuleczki granata, a zamiast fety domowy ser jogurtowy).
a tu więcej przepisów z dynią w roli głównej>>
składniki
sposób wykonania
Szpinak umyj i odsącz na sitku.
Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.
Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).
Pomidorki pokrój na połówki.
Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.
Całość posyp pestkami dyni.
1 porcje
1
- Amount per serving
- Kalorie369.9
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 23.3g30%
- Cholesterol 44.5mg15%
- Węglowodany 28.3g11%
- Błonnik 8.8g32%
- Białko 15.9g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Szpinak umyj i odsącz na sitku.
Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.
Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).
Pomidorki pokrój na połówki.
Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.
Całość posyp pestkami dyni.