Category, , , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time45 minsTotal Time1 hr

sałatka z dynią na drugie śniadanie i od razu dzień staje się lepszy 🙂 Pomidory i feta, to połączenie znane i lubiane, a jakby dorzucić do tego dynię?

Dziś przynoszę Wam kolejny pomysł na wspaniały, kolorowy i sycący posiłek – sałatka z dynią! W sam raz do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Jak już kiedyś pisałam dynia pieczona nadaje się do bardzo wielu potraw i na ciepło i na zimno. Dziś sięgając do swojej „przepastnej” zamrażarki natrafiłam na ostatnią paczkę pieczonej dyni pokrojonej w kostkę (zamrozić dynie, to był jeden z moich lepszych jesiennych pomysłów). I tym sposobem, w oczekiwaniu na wiosnę raczę się smakami jesieni.

Sałatka z dynią i fetą, to dla mnie tzw. klasyka gatunku – czyli jedna z moich ulubionych sałatek – sycąca, bardzo szybka i smaczna w każdej konfiguracji (zamiast buraków czasem daję pomidorki lub kuleczki granata, a zamiast fety domowy ser jogurtowy).

a tu więcej przepisów z dynią w roli głównej>>

 

składniki

 200 g dyni
 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
 1 duży burak lub garść pomidorków koktajlowych
 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego
 1 tbsp pestek dyni
 1 tbsp oliwy
 1 tbsp octu balsamicznego
 1 ząbek czosnku

sposób wykonania

1

Szpinak umyj i odsącz na sitku.

2

Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.

3

Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).

4

Pomidorki pokrój na połówki.

5

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.

6

Całość posyp pestkami dyni.

Nutrition Facts

Serving Size 1

Servings 1


Amount Per Serving
Calories 369.9
% Daily Value *
Total Fat 23.3g36%
Cholesterol 44.5mg15%
Total Carbohydrate 28.3g10%
Dietary Fiber 8.8g36%
Protein 15.9g32%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 200 g dyni
 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
 1 duży burak lub garść pomidorków koktajlowych
 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego
 1 tbsp pestek dyni
 1 tbsp oliwy
 1 tbsp octu balsamicznego
 1 ząbek czosnku

Directions

1

Szpinak umyj i odsącz na sitku.

2

Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.

3

Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).

4

Pomidorki pokrój na połówki.

5

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.

6

Całość posyp pestkami dyni.

sałatka z dynią – prosta i smaczna