sałatka z dynią na drugie śniadanie i od razu dzień staje się lepszy 🙂 Pomidory i feta, to połączenie znane i lubiane, a jakby dorzucić do tego dynię?
Dziś przynoszę Wam kolejny pomysł na wspaniały, kolorowy i sycący posiłek – sałatka z dynią! W sam raz do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Jak już kiedyś pisałam dynia pieczona nadaje się do bardzo wielu potraw i na ciepło i na zimno. Dziś sięgając do swojej „przepastnej” zamrażarki natrafiłam na ostatnią paczkę pieczonej dyni pokrojonej w kostkę (zamrozić dynie, to był jeden z moich lepszych jesiennych pomysłów). I tym sposobem, w oczekiwaniu na wiosnę raczę się smakami jesieni.
Sałatka z dynią i fetą, to dla mnie tzw. klasyka gatunku – czyli jedna z moich ulubionych sałatek – sycąca, bardzo szybka i smaczna w każdej konfiguracji (zamiast buraków czasem daję pomidorki lub kuleczki granata, a zamiast fety domowy ser jogurtowy).
a tu więcej przepisów z dynią w roli głównej>>
składniki
sposób wykonania
Szpinak umyj i odsącz na sitku.
Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.
Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).
Pomidorki pokrój na połówki.
Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.
Całość posyp pestkami dyni.
Serving Size 1
Servings 1
- Amount Per Serving
- Calories 369.9
- % Daily Value *
- Total Fat 23.3g36%
- Cholesterol 44.5mg15%
- Total Carbohydrate 28.3g10%
- Dietary Fiber 8.8g36%
- Protein 15.9g32%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Szpinak umyj i odsącz na sitku.
Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.
Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).
Pomidorki pokrój na połówki.
Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.
Całość posyp pestkami dyni.