Kategoria, , , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania45 minutCzas całkowity1 godzina

sałatka z dynią na drugie śniadanie i od razu dzień staje się lepszy 🙂 Pomidory i feta, to połączenie znane i lubiane, a jakby dorzucić do tego dynię?

Dziś przynoszę Wam kolejny pomysł na wspaniały, kolorowy i sycący posiłek – sałatka z dynią! W sam raz do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Jak już kiedyś pisałam dynia pieczona nadaje się do bardzo wielu potraw i na ciepło i na zimno. Dziś sięgając do swojej „przepastnej” zamrażarki natrafiłam na ostatnią paczkę pieczonej dyni pokrojonej w kostkę (zamrozić dynie, to był jeden z moich lepszych jesiennych pomysłów). I tym sposobem, w oczekiwaniu na wiosnę raczę się smakami jesieni.

Sałatka z dynią i fetą, to dla mnie tzw. klasyka gatunku – czyli jedna z moich ulubionych sałatek – sycąca, bardzo szybka i smaczna w każdej konfiguracji (zamiast buraków czasem daję pomidorki lub kuleczki granata, a zamiast fety domowy ser jogurtowy).

a tu więcej przepisów z dynią w roli głównej>>

 

składniki

 200 g dyni
 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
 1 duży burak lub garść pomidorków koktajlowych
 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego
 1 łyżki stołowe pestek dyni
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe octu balsamicznego
 1 ząbek czosnku

sposób wykonania

1

Szpinak umyj i odsącz na sitku.

2

Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.

3

Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).

4

Pomidorki pokrój na połówki.

5

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.

6

Całość posyp pestkami dyni.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 369.9
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 23.3g36%
Cholesterol 44.5mg15%
Węglowodany 28.3g10%
Błonnik 8.8g36%
Białko 15.9g32%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g dyni
 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
 1 duży burak lub garść pomidorków koktajlowych
 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego
 1 łyżki stołowe pestek dyni
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe octu balsamicznego
 1 ząbek czosnku

Wskazówki

1

Szpinak umyj i odsącz na sitku.

2

Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.

3

Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).

4

Pomidorki pokrój na połówki.

5

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.

6

Całość posyp pestkami dyni.

sałatka z dynią – prosta i smaczna