Porcje1 Porcja

Sezon na szparagi zobowiazuje, podjęłam wyzwanie - codziennie jeden przepis ze szparagami - mam nadzieję, że wytrzymam tydzień 🙂

Dziś pomysł np. na kolację. Sałatka ze szparagami i serem bufala, to idealny pomysł na szybką kolację lub posiłek w pracy. Zamiast sera bufala można dodać mozarellę, jest nieco inna i w smaku i w konsystencji, ale również będzie tu pasowała.

Korzystajmy ze szparagów, które właśnie teraz są najlepsze i najtańsze.

 

Zanim przepis - tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>

składniki

 4 sztuki szparagów
 1 duży pomidor
 3 orzechy włoskie
 kilka kropli oliwy
 100 g sera owczego bufalamoże być mozarella

sposób wykonania

1

Szparagi obgotuj krótko i pokrój w mniejsze kawałki.

2

Pomidora pokrój w kostkę lub w ósemki.

3

Ser porwij na mniejsze kawałki.

4

Orzechy posiekaj lub połam drobno.

5

Wymieszaj wszystko w naczyniu, polej odrobiną oliwy (można pominąć oliwę - ser sam w sobie jest dość tłusty).

Wartość odżywcza

1 porcje

Serving size

1


Amount per serving
Kalorie446
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 30g39%
Węglowodany 11g4%
Błonnik 4g15%
Białko 30g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 4 sztuki szparagów
 1 duży pomidor
 3 orzechy włoskie
 kilka kropli oliwy
 100 g sera owczego bufalamoże być mozarella

Wskazówki

1

Szparagi obgotuj krótko i pokrój w mniejsze kawałki.

2

Pomidora pokrój w kostkę lub w ósemki.

3

Ser porwij na mniejsze kawałki.

4

Orzechy posiekaj lub połam drobno.

5

Wymieszaj wszystko w naczyniu, polej odrobiną oliwy (można pominąć oliwę - ser sam w sobie jest dość tłusty).

Notes

sałatka ze szparagami i serem bufala