Sezon na szparagi zobowiazuje, podjęłam wyzwanie - codziennie jeden przepis ze szparagami - mam nadzieję, że wytrzymam tydzień 🙂
Dziś pomysł np. na kolację. Sałatka ze szparagami i serem bufala, to idealny pomysł na szybką kolację lub posiłek w pracy. Zamiast sera bufala można dodać mozarellę, jest nieco inna i w smaku i w konsystencji, ale również będzie tu pasowała.
Korzystajmy ze szparagów, które właśnie teraz są najlepsze i najtańsze.
Zanim przepis - tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>
składniki
sposób wykonania
Szparagi obgotuj krótko i pokrój w mniejsze kawałki.
Pomidora pokrój w kostkę lub w ósemki.
Ser porwij na mniejsze kawałki.
Orzechy posiekaj lub połam drobno.
Wymieszaj wszystko w naczyniu, polej odrobiną oliwy (można pominąć oliwę - ser sam w sobie jest dość tłusty).
Wielkość porcji 1
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 446
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 30g47%
- Węglowodany 11g4%
- Błonnik 4g16%
- Białko 30g60%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Szparagi obgotuj krótko i pokrój w mniejsze kawałki.
Pomidora pokrój w kostkę lub w ósemki.
Ser porwij na mniejsze kawałki.
Orzechy posiekaj lub połam drobno.
Wymieszaj wszystko w naczyniu, polej odrobiną oliwy (można pominąć oliwę - ser sam w sobie jest dość tłusty).