szparagi – wartość odżywcza i przeciwwskazania

Wyczekiwane, wytęsknione… ulubione, bo zwiastują lato!

Dlaczego warto włączyć te warzywa swojego menu?  Nie tylko ze względu na to że są niskokaloryczne. W ich wnętrzu kryje się całkiem pokaźna ilość dobroczynnych związków. W medycynie wschodniej wykorzystywane były do leczenia m.in. zapalenia stawów czy bezpłodności, uważane są również za afrodyzjak.

szparagi

szparagi – dlaczego warto?

Inulina – zmniejsza stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Tabletki z inuliną czy kawa zbożowa z tą frakcją błonnika są dostępne w sklepie i opatrzone zazwyczaj dużym napisem SLIM albo SCHUDNIJ! Nie bez kozery. Inulina, to naturalny prebiotyk – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy wiąże duże ilości wody i zwiększa masę treści pokarmowej przyspieszając przemianę materii, hamuje łaknienie i przyspiesza odczuwanie sytości. 

Glutation
– silny antyoksydant wpływający korzystnie na stan skóry i opóźniający procesy starzenia się organizmu.  Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, wspomaga także pracę wątroby zmęczonej po zimowej tłustej diecie i zwiększa produkcję testosteronu. Na wiosnę jak znalazł!

szparagi


Asparagina –  nazwa tego aminokwasu nie przypadkowo kojarzy się ze szparagami. Związek ten po raz pierwszy  został wyizolowany właśnie z kłączy tego warzywa! Aminokwas ten pobudza do pracy nerki oraz działa moczopędnie. Wzmaga syntezę białek i jest potrzebny do pracy mózgu.  

To właśnie związki powstające z rozkładu asparaginy powodują, że po spożyciu szparagów nasz mocz ma dość charakterystyczny, silny i mało przyjemny zapach. Nie ma jednak powodów do obaw – to mija.

szparagmaly

ile kalorii mają szparagi?

Dość cenną informacją jest także ta, że w 100 g (3-4 sztuki) znajdziemy zaledwie 18 kcal, czyli naprawdę niewiele.

witaminy w szparagach

Co jeszcze? Dość pokaźna ilość kwasu foliowego, witaminy C, E, K, beta-karoten oraz duża dawka potasu. Do tego żelazo i wiele innych cennych składników pomocnych anemikom, starającym się o dziecko lub odchudzającym się.

Po szparagi mogą sięgać osoby na diecie lekkostrawnej.

kto nie powinien jeść szparagów?

Na szparagi powinny uważać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, u których warzywo to może powodować wzdęcia. Ze względu na obecność puryn szparagi nie są zalecane w diecie FODMAP oraz osób z dną moczanową.  

indeks glikemiczny szparagów

Indeks glikemiczny szparagów, to zaledwie 15. Szparagi są więc doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą czy insulioopornością.  

Korzystajmy ze szparagów ile się da – przetwarzajmy je na różne sposoby, bo sezon na nie jest bardzo krótki.

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

21 komentarzy

  1. Sylwia / Dom Na Ciepło

    Chyba szparagi zaczynają robić się… modne 🙂 Jeszcze kilka lat temu nie słyszałam o nich, a dziś wydają się być typowym składnikiem w diecie. Czy tylko mi się tak wydaje? 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Ciężko mi się wypowiadać, bo jem szparagi od zawsze – mój tata je uprawiał na działce dobre 40 lat temu… także chyba nie jestem miarodajna 😉

      Odpowiedz
  2. thesmellofbeauty

    Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów 🙂 Przy okazji na pewno spróbuję, bo strasznie mnie nimi zaciekawiłaś 🙂 Na talerzu prezentują się bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Maj to najlepszy moment na spróbowanie ich 🙂 SMACZNEGO!

      Odpowiedz
  3. Ewa Wlaźlik

    Uwielbiam szparagi 🙂 w sumie od niedawna nauczyłam sie je dobrze przyrządzać 🙂

    Odpowiedz
  4. PenPals Poland

    Tyle zalet mają te szparagi, a ja mam problem z ich przyrządzaniem. Kiedyś znalazłam dobry przepis, ale niestety zaginął.

    Odpowiedz
  5. Kulinarna Strona Mocy

    Lubimy szparagi 🙂 Na różne sposoby je lubimy 🙂

    Odpowiedz
  6. olu001

    W maju niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba- sezon na szparagi to moje małe święto i jem je, ile się da 😉 Cieszy mnie moda na szparagi, bo wraz z nią stały się bardziej dostępne.

    Odpowiedz
  7. Agata Maj Cher

    Mnie nie trzeba namawiać do szparagów:) uwielbiam zapiekane pod beszamelem

    Odpowiedz
  8. Antypatycznie.pl

    Mogłabyś dać kilka przepisów jak się zabrać za szparagi, bo mi ciężko je przygotowywać 🙂

    Odpowiedz
  9. Seaside Stories

    Uwielbiam szparagi! To przysmak nad przysmaki 🙂 Szparagi i bób to moja czołówka!

    Odpowiedz
  10. Anna Złotkowska

    Jakoś nie mam pomysłu na szparagi, pod beszamelem mi nie smakują :/

    Odpowiedz
  11. DookolaPracy

    🙂 Ostatnio u nas gościły podczas obiadu! Gdybyś miała przepisy, w jakiej formie je podawać, to chętnie się zainspirujemy! 🙂

    Odpowiedz
  12. odNova.net

    Jak zawsze dowiedziałam się czegos Ciekawego od Ciebie – o niskim indeksie glikemicznym. Dania wyglądaj pysznie

    Odpowiedz
  13. Danuta Brzezińska

    Uwielbiam szparagi, mogłyby już stanieć = więcej ciepła 🙂

    Odpowiedz
  14. Kasia R.

    Świetny wpis 🙂 Próbowałam już kilku przepisów ze szparagami, al póki co nie odnalazłam tego idealnego…

    Odpowiedz
  15. Medyczka w podróży

    A ja bym prosiła jakieś wege dania ze szparagami 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤ - Zdrowo Najedzeni - […] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   […]
  2. DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤ - Zdrowo Najedzeni - […] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   […]
  3. DIETA NA CELLULIT - ZACZNIJ JUŻ DZIŚ - Zdrowo Najedzeni - […] trakcie pracy czy oglądania filmu – proszę bardzo, niech to będą buraki, papryka, dynia, szparagi, pomidory, seler, ogórki, marchew,…
  4. OBIAD NA WINIE DO PRACY - Zdrowo Najedzeni - […] poczytaj o szparagach>> […]
  5. SEZONOWOŚĆ W XXI WIEKU - Zdrowo Najedzeni - […] plus agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, ogórek, pomidor, rabarbar, szczaw, szpinak, pokrzywa, młoda kapusta, szparagi […]
  6. dlaczego kocham truskawki - Zdrowo Najedzeni - […] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi   rabarbar   […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: