Wyczekiwane, wytęsknione… ulubione, bo zwiastują lato!

Dlaczego warto włączyć te warzywa swojego menu?  Nie tylko ze względu na to że są niskokaloryczne. W ich wnętrzu kryje się całkiem pokaźna ilość dobroczynnych związków. W medycynie wschodniej wykorzystywane były do leczenia m.in. zapalenia stawów czy bezpłodności, uważane są również za afrodyzjak.

szparagi

szparagi – dlaczego warto?

  1. Obniżają stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Wszystko za sprawą inuliny!

Tabletki z inuliną czy kawa zbożowa z tą frakcją błonnika są dostępne w sklepie i opatrzone zazwyczaj dużym napisem SLIM albo SCHUDNIJ! Nie bez kozery. Inulina, to naturalny prebiotyk – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy wiąże duże ilości wody i zwiększa masę treści pokarmowej przyspieszając przemianę materii, hamuje łaknienie i przyspiesza odczuwanie sytości. 

2. Poprawiają pracę wątroby i stan skóry.

Glutation, to silny antyoksydant – wpływa korzystnie na stan skóry i opóźnia procesy starzenia się organizmu.  Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, wspomaga także pracę wątroby zmęczonej po zimowej tłustej diecie i zwiększa produkcję testosteronu. Na wiosnę jak znalazł!

zielone szparagi


3. Pobudzają nerki do pracy

Asparagina –  nazwa tego aminokwasu nie przypadkowo kojarzy się ze szparagami. Związek ten po raz pierwszy  został wyizolowany właśnie z kłączy tego warzywa! Aminokwas ten pobudza do pracy nerki oraz działa moczopędnie. Wzmaga syntezę białek i jest potrzebny do pracy mózgu.  

To właśnie związki powstające z rozkładu asparaginy powodują, że po spożyciu szparagów nasz mocz ma dość charakterystyczny, silny i mało przyjemny zapach. Nie ma jednak powodów do obaw – to mija.

szparagi na działce

ile kalorii mają szparagi?

Dość cenną informacją jest także ta, że w 100 g (3-4 sztuki) znajdziemy zaledwie 18 kcal, czyli naprawdę niewiele.

witaminy w szparagach

Co jeszcze? Dość pokaźna ilość kwasu foliowego, witaminy C, E, K, beta-karoten oraz duża dawka potasu. Do tego żelazo i wiele innych cennych składników pomocnych anemikom, starającym się o dziecko lub odchudzającym się.

Po szparagi mogą sięgać osoby na diecie lekkostrawnej.

kto nie powinien jeść szparagów?

Na szparagi powinny uważać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, u których warzywo to może powodować wzdęcia, dlaego szparagi nie są zalecane w diecie o obniżonej zawartości FODMAP.  

indeks glikemiczny szparagów

Indeks glikemiczny szparagów, to zaledwie 15. Szparagi są więc doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą czy insulioopornością.  

Korzystajmy ze szparagów ile się da – przetwarzajmy je na różne sposoby, bo sezon na nie jest bardzo krótki.

  1. Chyba szparagi zaczynają robić się… modne 🙂 Jeszcze kilka lat temu nie słyszałam o nich, a dziś wydają się być typowym składnikiem w diecie. Czy tylko mi się tak wydaje? 🙂

  2. Ciężko mi się wypowiadać, bo jem szparagi od zawsze – mój tata je uprawiał na działce dobre 40 lat temu… także chyba nie jestem miarodajna 😉

  3. Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów 🙂 Przy okazji na pewno spróbuję, bo strasznie mnie nimi zaciekawiłaś 🙂 Na talerzu prezentują się bardzo smakowicie 🙂

  4. Uwielbiam szparagi 🙂 w sumie od niedawna nauczyłam sie je dobrze przyrządzać 🙂

  5. Tyle zalet mają te szparagi, a ja mam problem z ich przyrządzaniem. Kiedyś znalazłam dobry przepis, ale niestety zaginął.

  6. Maj to najlepszy moment na spróbowanie ich 🙂 SMACZNEGO!

  7. Lubimy szparagi 🙂 Na różne sposoby je lubimy 🙂

  8. W maju niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba- sezon na szparagi to moje małe święto i jem je, ile się da 😉 Cieszy mnie moda na szparagi, bo wraz z nią stały się bardziej dostępne.

  9. Mnie nie trzeba namawiać do szparagów:) uwielbiam zapiekane pod beszamelem

  10. Mogłabyś dać kilka przepisów jak się zabrać za szparagi, bo mi ciężko je przygotowywać 🙂

  11. Uwielbiam szparagi! To przysmak nad przysmaki 🙂 Szparagi i bób to moja czołówka!

  12. Jakoś nie mam pomysłu na szparagi, pod beszamelem mi nie smakują :/

  13. 🙂 Ostatnio u nas gościły podczas obiadu! Gdybyś miała przepisy, w jakiej formie je podawać, to chętnie się zainspirujemy! 🙂

  14. Jak zawsze dowiedziałam się czegos Ciekawego od Ciebie – o niskim indeksie glikemicznym. Dania wyglądaj pysznie

  15. Uwielbiam szparagi, mogłyby już stanieć = więcej ciepła 🙂

  16. Świetny wpis 🙂 Próbowałam już kilku przepisów ze szparagami, al póki co nie odnalazłam tego idealnego…

  17. A ja bym prosiła jakieś wege dania ze szparagami 🙂

Leave a Reply