Wyczekiwane, wytęsknione… ulubione, bo zwiastują lato! Dlaczego warto włączyć te warzywa swojego menu? Nie tylko ze względu na to że są niskokaloryczne! W ich wnętrzu kryje się całkiem pokaźna ilość dobroczynnych związków. W medycynie wschodniej wykorzystywane były do leczenia m.in. zapalenia stawów czy bezpłodności. Uważane są również za afrodyzjak!
szparagi – dlaczego warto?
Inulina – zmniejsza stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi! Tabletki z inuliną czy kawa zbożowa z tą frakcją błonnika są dostępne w sklepie i opatrzone zazwyczaj dużym napisem SLIM albo SCHUDNIJ! Nie bez kozery. Inulina, to naturalny prebiotyk – stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. A jako rozpuszczalny błonnik pokarmowy wiąże duże ilości wody i zwiększa masę treści pokarmowej przyspieszając przemianę materii, hamuje łaknienie i przyspiesza odczuwanie sytości.
Glutation – silny antyoksydant wpływający korzystnie na stan skóry i opóźniający procesy starzenia się organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, wspomaga także pracę wątroby zmęczonej po zimowej tłustej diecie i zwiększa produkcję testosteronu (na wiosnę jak znalazł!)

Asparagina – nazwa tego aminokwasu nie przypadkowo kojarzy się ze szparagami, związek ten po raz pierwszy został wyizolowany właśnie z kłączy tego warzywa! Aminokwas ten pobudza do pracy nerki oraz działa moczopędnie. Wzmaga syntezę białek i jest potrzebny do pracy mózgu.
To właśnie związki powstające z rozkładu asparaginy powodują, że po spożyciu szparagów nasz mocz ma dość charakterystyczny, silny i mało przyjemny zapach. Nie ma jednak powodów do obaw – to mija.

ile kalorii mają szparagi?
Dość cenną informacją jest także ta, że w 100 g (3-4 sztuki) znajdziemy zaledwie 18 kcal, czyli naprawdę bardzo mało!
witaminy w szparagach
Co jeszcze? Dość pokaźna ilość kwasu foliowego, witaminy C, E, K, beta-karoten oraz duża dawka potasu, do tego żelazo i wiele innych cennych składników pomocnych anemikom, starającym się o dziecko lub odchudzającym się! Po szparagi mogą sięgać osoby na diecie odchudzającej, kobiety ciężarne, karmiące oraz dzieci po 8. miesiącu życia.
kto nie powinien jeść szparagów?
Na szparagi powinny uważać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, u których warzywo to może powodować wzdęcia, szparagi nie są zalecane w diecie FODMAP oraz osoby z dną moczanową – ze względu na obecność puryn.
indeks glikemiczny szparagów
Indeks glikemiczny szparagów, to 15 – są więc doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą czy insulioopornością!
Korzystajmy ze szparagów ile się da – przetwarzajmy je na różne sposoby, bo sezon na nie jest bardzo krótki…

Chyba szparagi zaczynają robić się… modne 🙂 Jeszcze kilka lat temu nie słyszałam o nich, a dziś wydają się być typowym składnikiem w diecie. Czy tylko mi się tak wydaje? 🙂
Ciężko mi się wypowiadać, bo jem szparagi od zawsze – mój tata je uprawiał na działce dobre 40 lat temu… także chyba nie jestem miarodajna 😉
Serio? Ja w dzieciństwie chyba nawet nie wiedziałam co to jest 😀
Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam szparagów 🙂 Przy okazji na pewno spróbuję, bo strasznie mnie nimi zaciekawiłaś 🙂 Na talerzu prezentują się bardzo smakowicie 🙂
Maj to najlepszy moment na spróbowanie ich 🙂 SMACZNEGO!
Uwielbiam szparagi. No uwielbiam.
Uwielbiam szparagi 🙂 w sumie od niedawna nauczyłam sie je dobrze przyrządzać 🙂
Tyle zalet mają te szparagi, a ja mam problem z ich przyrządzaniem. Kiedyś znalazłam dobry przepis, ale niestety zaginął.
Lubimy szparagi 🙂 Na różne sposoby je lubimy 🙂
Długo trwało zanim przekonałam się do szparagów, a teraz często goszczą w mojej diecie. 🙂
W maju niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba- sezon na szparagi to moje małe święto i jem je, ile się da 😉 Cieszy mnie moda na szparagi, bo wraz z nią stały się bardziej dostępne.
Mnie nie trzeba namawiać do szparagów:) uwielbiam zapiekane pod beszamelem
Mogłabyś dać kilka przepisów jak się zabrać za szparagi, bo mi ciężko je przygotowywać 🙂
Postaram się coś wrzucić 🙂
Uwielbiam szparagi! To przysmak nad przysmaki 🙂 Szparagi i bób to moja czołówka!
Jakoś nie mam pomysłu na szparagi, pod beszamelem mi nie smakują :/
🙂 Ostatnio u nas gościły podczas obiadu! Gdybyś miała przepisy, w jakiej formie je podawać, to chętnie się zainspirujemy! 🙂
Jak zawsze dowiedziałam się czegos Ciekawego od Ciebie – o niskim indeksie glikemicznym. Dania wyglądaj pysznie
Uwielbiam szparagi, mogłyby już stanieć = więcej ciepła 🙂
Świetny wpis 🙂 Próbowałam już kilku przepisów ze szparagami, al póki co nie odnalazłam tego idealnego…
A ja bym prosiła jakieś wege dania ze szparagami 🙂
[…] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi rabarbar […]
[…] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi rabarbar […]
[…] trakcie pracy czy oglądania filmu – proszę bardzo, niech to będą buraki, papryka, dynia, szparagi, pomidory, seler, ogórki, marchew, szpinak czy jarmuż. Nie zapominaj o warzywach strączkowych […]
[…] poczytaj o szparagach>> […]
[…] plus agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, ogórek, pomidor, rabarbar, szczaw, szpinak, pokrzywa, młoda kapusta, szparagi […]
[…] o innych wiosennych owocach i warzywach: szparagi rabarbar […]