Porcje1 Porcja

Dziś środa, zatem pomysł na… lekki weekendowy obiad 😉

Schab gotowany, to absolutny HIT moich diet. Jeśli jesteś moim pacjentem pewnie znasz ten przepis na pamięć. Lekkostrawny, aromatyczny, soczysty i wbrew pozorom wymagający niewiele pracy (nie zniechęcajcie się tym, że jego produkcja trwa dwie doby!). Jedyny minus tego dania jest taki, że musimy je zaplanować z pewnym wyprzedzeniem. Zatem już dziś popędźcie do sklepu, a za dwa dni będzie na Was czekał gotowy obiad 😉


Idealny dla osób z problemami z żołądkiem, trzustką czy wątrobą (kamica żółciowa, wrzody, zapalenie trzustki, marskość, stłuszczenie czy zapalenie wątroby itd.). Dla osób starszych i dzieci, wszystkich, którzy powinni stosować dietę lekkostrawną! To także doskonały pomysł na obiad dla osób z podwyższonym cholesterolem! tu więcej jak obniżyć cholesterol>>

Zostawiam Wam też przepisy na domową kostkę rosołową oraz musztardę - mogą się Wam przydać.

składniki

 1,50 kg schabu
  szklanka soli (część można zastąpić domową kostką rosołową)
 2 łyżki stołowe cukru
 2 łyżki stołowe pieprzu w ziarnach
 2 łyżki stołowe majeranku
 1 łyżki stołowe ziela angielskiego
 1 garść liści laurowych
 3 ząbki czosnku
 1 łyżki stołowe musztardy ziarnistej (najlepiej domowej)

sposób wykonania

1

Do dużego garnka wlej 3 litry wody, dodaj przyprawy: 1/3 szklanki soli (część soli możesz zastąpić domową kostką rosołową), 2 łyżki cukru, 1 łyżka pieprzu w ziarenkach, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę ziela angielskiego, garść liści laurowych, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżkę ziarnistej musztardy lub inne swoje ulubione zioła i dodatki – paprykę w proszku, szałwię...

2

Całość zagotuj.

3

Do wrzątku włóż schab (ok. 1,5 kg) i gotuj 5 – 7 minut.

4

Odstaw mięso w wywarze na 24 godziny do chłodnego miejsca.

5

Po upływie doby wyjmij schab i zagotuj wodę z przyprawami.

6

Do wrzątku włóż mięso i znowu gotuj 5 – 7 minut i odstaw na 24 godziny.

7

Po upływie kolejnej doby mięso jest gotowe!

uwaga,
8

Tak przygotowany schab można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Doskonale się mrozi „na potem”.

Składniki

 1,50 kg schabu
  szklanka soli (część można zastąpić domową kostką rosołową)
 2 łyżki stołowe cukru
 2 łyżki stołowe pieprzu w ziarnach
 2 łyżki stołowe majeranku
 1 łyżki stołowe ziela angielskiego
 1 garść liści laurowych
 3 ząbki czosnku
 1 łyżki stołowe musztardy ziarnistej (najlepiej domowej)

Wskazówki

1

Do dużego garnka wlej 3 litry wody, dodaj przyprawy: 1/3 szklanki soli (część soli możesz zastąpić domową kostką rosołową), 2 łyżki cukru, 1 łyżka pieprzu w ziarenkach, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę ziela angielskiego, garść liści laurowych, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżkę ziarnistej musztardy lub inne swoje ulubione zioła i dodatki – paprykę w proszku, szałwię...

2

Całość zagotuj.

3

Do wrzątku włóż schab (ok. 1,5 kg) i gotuj 5 – 7 minut.

4

Odstaw mięso w wywarze na 24 godziny do chłodnego miejsca.

5

Po upływie doby wyjmij schab i zagotuj wodę z przyprawami.

6

Do wrzątku włóż mięso i znowu gotuj 5 – 7 minut i odstaw na 24 godziny.

7

Po upływie kolejnej doby mięso jest gotowe!

uwaga,
8

Tak przygotowany schab można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Doskonale się mrozi „na potem”.

schab gotowany