Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity25 minut

Prosta, tania, szybka i bardzo smaczna. Zupa czosnkowa, to propozycja nie tylko dla fanów czosnku – smak i aromat tej zupy można bowiem samodzielnie modyfikować dodając dowolną ilość czosnku. Każdy może więc pokusić się o spróbowanie. Zróbcie sobie zupę na drugie śniadanie!

Ta zupa jest idealna do kubka termicznego, na lekki lunch czy rozgrzewającą kolację po mroźnym dniu. Jeśli lubicie mocno aromatyczne zupy, to ta na pewno Wam posmakuje.

Czy jak podgrzejemy czosnek, to będzie jeszcze on dla nas wartościowy?

Czosnek poddany obróbce termicznej traci co prawda swoje właściwości bakteriobójcze – więc taka zupa nie będzie najlepszym remedium na przeziębienie. Jednak pomimo obróbki zachowuje on wciąż aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako przeciwutleniacz. Ma także właściwości przeciwnowotworowe.

tu przepis na domowy bulion>>

składniki

 ½ l domowego wywaru (warzywnego lub mięsnego)
 10 ząbków czosnku
 2 duże ziemniaki
 1 łyżeczka masła
 pieprz, sól, tymianek, natka pietruszki

sposób wykonania

1

Czosnek obierz i drobno posiekaj (odłóż jeden ząbek) podsmaż na maśle często mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

2

W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj do czosnku i smaż chwilę.

3

Ziemniaki z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

4

Na sam koniec dodaj przyprawy – tymianek, świeżo zmielony pieprz i ew. sól oraz surowy drobno posiekany czosnek.

5

Jeśli przelewasz zupę do kubka termicznego zmiksuj ją na gładko blenderem.

uwagi,
6

ilość czosnku jest różna i zależy zarówno od jego gatunku – są słabsze i mocniejsze w smaku oraz Twojego smaku

7

dla pilnujących IG: zupę można zagęścić serkiem topionym (podobnie jak zupę imbirową) pomijając dodatek ziemniaków

Składniki

 ½ l domowego wywaru (warzywnego lub mięsnego)
 10 ząbków czosnku
 2 duże ziemniaki
 1 łyżeczka masła
 pieprz, sól, tymianek, natka pietruszki

Wskazówki

1

Czosnek obierz i drobno posiekaj (odłóż jeden ząbek) podsmaż na maśle często mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

2

W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj do czosnku i smaż chwilę.

3

Ziemniaki z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

4

Na sam koniec dodaj przyprawy – tymianek, świeżo zmielony pieprz i ew. sól oraz surowy drobno posiekany czosnek.

5

Jeśli przelewasz zupę do kubka termicznego zmiksuj ją na gładko blenderem.

uwagi,
6

ilość czosnku jest różna i zależy zarówno od jego gatunku – są słabsze i mocniejsze w smaku oraz Twojego smaku

7

dla pilnujących IG: zupę można zagęścić serkiem topionym (podobnie jak zupę imbirową) pomijając dodatek ziemniaków

zupa czosnkowa – przepis