Wykorzystajcie maj w 100% – to doskonały czas na wzbogacenie diety o pachnące świeżością soczyście zielone warzywa, których nam brak zimą!
Cudownie wiosenna, wiosennie zielona i wybitnie zdrowa. Prosta, tania (główny jej składnik znajdziecie za darmo w parku czy ogrodzie), sycąca oraz szybka! Jak przystało na panujące wciąż mody – zupa jest także bez glutenu i wegańska. To obowiązkowy punkt w Waszym menu tej wiosny (każdej wiosny!).
tu przepis na domowy bulion>>
składniki
sposób wykonania
Drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę zeszklij w garnku na oleju (lub maśle klarowanym), dodaj posiekany czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Smaż chwilę uważając, aby warzywa się nie przypaliły.
Zalej całość bulionem i gotuj kilka minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Pod koniec wrzuć dobrze wypłukane i drobno posiekane listki pokrzywy (jeśli pokrzywa jest młoda wkrój także łodyżki).
Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.
Gotową zupę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
do tej zupy nadaje się wyłącznie świeża pokrzywa - nie próbujcie ze sproszkowaną jej wersją!
Ingredients
Directions
Drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę zeszklij w garnku na oleju (lub maśle klarowanym), dodaj posiekany czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Smaż chwilę uważając, aby warzywa się nie przypaliły.
Zalej całość bulionem i gotuj kilka minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Pod koniec wrzuć dobrze wypłukane i drobno posiekane listki pokrzywy (jeśli pokrzywa jest młoda wkrój także łodyżki).
Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.
Gotową zupę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
do tej zupy nadaje się wyłącznie świeża pokrzywa - nie próbujcie ze sproszkowaną jej wersją!