Porcje1 Porcja

Sezon na szparagi zobowiazuje, podjęłam wyzwanie - codziennie jeden przepis ze szparagami - mam nadzieję, że wytrzymam tydzień 🙂

Dziś pomysł np. na kolację. Sałatka ze szparagami i serem bufala, to idealny pomysł na szybką kolację lub posiłek w pracy. Zamiast sera bufala można dodać mozarellę, jest nieco inna i w smaku i w konsystencji, ale również będzie tu pasowała.

Korzystajmy ze szparagów, które właśnie teraz są najlepsze i najtańsze.

 

Zanim przepis - tu zajrzyj po więcej informacji dlaczego warto jeść szparagi>>

składniki

 4 sztuki szparagów
 1 duży pomidor
 3 orzechy włoskie
 kilka kropli oliwy
 100 g sera owczego bufalamoże być mozarella

sposób wykonania

1

Szparagi obgotuj krótko i pokrój w mniejsze kawałki.

2

Pomidora pokrój w kostkę lub w ósemki.

3

Ser porwij na mniejsze kawałki.

4

Orzechy posiekaj lub połam drobno.

5

Wymieszaj wszystko w naczyniu, polej odrobiną oliwy (można pominąć oliwę - ser sam w sobie jest dość tłusty).

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 446
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 30g47%
Węglowodany 11g4%
Błonnik 4g16%
Białko 30g60%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 4 sztuki szparagów
 1 duży pomidor
 3 orzechy włoskie
 kilka kropli oliwy
 100 g sera owczego bufalamoże być mozarella

Wskazówki

1

Szparagi obgotuj krótko i pokrój w mniejsze kawałki.

2

Pomidora pokrój w kostkę lub w ósemki.

3

Ser porwij na mniejsze kawałki.

4

Orzechy posiekaj lub połam drobno.

5

Wymieszaj wszystko w naczyniu, polej odrobiną oliwy (można pominąć oliwę - ser sam w sobie jest dość tłusty).

sałatka ze szparagami i serem bufala