SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

Dziś coś z serii “klasyka gatunku” – czyli przepis, który po prostu wypada znać! 😉 Ja tę klasykę nieco “podkręciłam” cukinią – nieznacznie zmienia smak, no i – zawsze to więcej warzyw!
Sos pomidorowy jest doskonały do pizzy, spaghetti czy różnych zapiekanek, które uwielbiam! Dlatego właśnie w sezonie, w momencie obfitości pomidorów i ich śmiesznie niskiej ceny zazwyczaj robię go w większej ilości i pakuję do słoików – żeby mieć “na zaś” i nie korzystać z pomidorów w puszce. Jest to jeden z moich awaryjnych obiadów – na szybko. Wam też to radzę i nie wierzcie nikomu, kto Wam powie, że spaghetti i pizza (przepis na pizzę dozwoloną na diecie>>) są zabronione w trakcie “diety”!

sos pomidorowy

Przepis na sos pomidorowy do słoików.

na 7-8 dwuosobowych słoików (ok. 400 ml każdy)

ok. 5 kg pomidorów
1 cukinia
4-6 suszonych pomidorów
2 duże cebule
pół główki czosnku
3 łyżki oliwy
pieprz, chilli, bazylia, sól itp.

Pomidory sparz i obierz ze skórki.
Cebulę posiekaj i podsmaż przez 3-4 minuty na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie). Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz dopraw pieprzem, chilli, bazylią, odrobiną soli – tym co lubisz. Duś, mieszając. Na sam koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone np. w ósemki lub kostkę pomidory. Zamieszaj i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje (będzie to trwało nawet 4-5 godzin, zależnie od konsystencji jaką chcesz osiągnąć).

Pod koniec duszenia zacznij przygotowywać słoiki – umyj je i sparz dokładnie (łącznie z zakrętkami) wrzątkiem lub w piekarniku, sprawdź czy zakrętki się nie wypaczyły.

Gotowy sos przekładaj do gorących słoików, zakręć i odstaw na zakrętce – przykryj kocem i zostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie podpisz, schowaj i… czekaj na czarną godzinę 😀

W czasie czarnej godziny podgrzej sos, dopraw go jeśli to konieczne i wymieszaj z wcześniej ugotowaną kaszą lub makaronem! Smacznego 🙂

A o samych pomidorach i o tym dlaczego warto je jeść przeczytasz tutaj>>

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

5 komentarzy

  1. Mynio.pl

    O, właśnie takiego przepisu szukałam. Dziękuję i lecę zaprawiać pomidory 🙂

    Odpowiedz
  2. Paulina R-w

    super myślę, ze suszone pomidorki i bazylia super podkręcą smak:) moja mama raczej robiła tradycyjny 🙂

    Odpowiedz
  3. mamazwadasercapl

    Super. Pewnie skorzystam z przepisu bo czesto korzystam wlasnie z sosow pomidorowych

    Odpowiedz
  4. Edyta moj-kawalek-podlogi

    Takie pyszności to od razu warto zrobić w hurtowych ilościach! 🙂 Z pewnością zniknie zdecydowanie zbyt szybko 😉

    Odpowiedz
  5. pizzagirlpatrol.pl

    Dzięki za przepis, UBÓSTWIAM sos pomidorowy w każdej postaci (ale najbardziej na pizzy! :D).

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. PIZZA NA SPODZIE PEŁNOZIARNISTYM - Zdrowo Najedzeni - […] farsz – sos pomidorowy, paprykę, brokuły, kukurydzę, oliwki, ogórki kiszone, pieczarki, ser, szynkę, mozzarellę, […]
  2. KECZUP Z DYNI, CZYLI PIKANTNY SOS DO KANAPEK - Zdrowo Najedzeni - […] więcej o dyni tu>>    sos pomidorowy tu>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: