KECZUP Z DYNI, CZYLI PIKANTNY SOS DO KANAPEK

Nadmiar dyni sprzyja kombinowaniu w kuchni – wciąż mam 2 duże sztuki na balkonie i cały zamrażalnik już upieczonej (nie chwalę się, tylko informuję, jakby ktoś miał jakąś inspirację “co z nią zrobić”, to jestem otwarta na propozycje) 😉

Tym razem postanowiłam sporządzić pikantny sos na zimno – do kanapek, warzyw, krakersów oraz do podkręcenia smaku sosu pomidorowego czy zupy dyniowej. Umownie można nazwać go keczupem, chociaż jakby się przyczepić, to keczup odnosi się tylko do sosów z pomidorów… Także niech zostanie po prostu sos.

Nie ukrywam, że miałam nadzieję, że zużyję do niego więcej dyni, ale… co zrobić – klęska urodzaju! Sos wyszedł bardzo smaczny, więc może będzie powtórka z pewnymi zmianami.

sprawdź też przepis na keczup z cukinii>>

keczup z dyni – przepis

Na mniej więcej 10 średniej wielkości słoiczków potrzeba:

  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki soli

zalewa

  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka octu
  • 200 g cukru lub erytrolu
  • 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej

Dynię, paprykę, papryczkę chilli oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa umieszczamy w dużej misce lub garnku, w którym będą duszone i zasypujemy 2 łyżkami soli. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny, czekając aż puszczą sok.

W tym czasie szykujemy zalewę: wszystkie składniki potrzebne do jej sporządzenia wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

Po 3 godzinach warzywa wraz z sokiem, który puściły dusimy na małym ogniu aż zmiękną, w razie konieczności możemy podlać wodą, aby się nie przypaliły. Będzie to trwało około 30 – 50 minut. Gdy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem i zalewamy przygotowaną zalewą. Dusimy bez przykrycia aż do uzyskania pożądanej konsystencji – może to potrwać nawet 2 – 3 godziny.

Gdy uważamy, że sos jest gotowy przekładamy łyżeczkę sosu na talerzyk i studzimy – próbujemy i ew. doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy denkiem do dołu aż do całkowitego wystygnięcia.

 

keczup-dyniowy

więcej o dyni tu>>    sos pomidorowy tu>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

19 komentarzy

  1. Sylwia Kamińska | Matczysko

    Uwielbiam wszystko, co ma w sobie dynię 😀 przez zupy typu krem, po gulasz z dynią. Nie mogę zapomnieć o ciastach i tartach, które kocham!

    Przepis zapamiętam. Dziękuję 🙂

  2. Ewa

    Szkoda, że muszę ograniczać pikantne potrawy 🙂

  3. kalina

    wygląda super, choć przyznam, że baaardzo długo trzeba gotować nie wiem,czy starczyłoby mi cierpliwości ;))

    • JMJ

      Proponuję owinąć się kocem z książką i kubkiem herbaty i przeczekać spokojnie ten czas 😉
      WARTO! 🙂

  4. Nieidealnaanna

    Pomysłowe, bardzo lubię dynię, a teraz jest sezon, samo zdrowie 🙂

  5. Aneta W.

    Dynia… lubimy, więc ciekawa jestem jak domownikom przypadłby do gustu taki sos. Chyba sprawdzę 😉 😀

  6. Iza - Kobieca Strona Mamy

    Dopiero w tym roku odkryłam dynię… wiem wiem to dziwne, ale jakoś w moim domu nigdy dynia nie była w żaden sposób przyrządzana. Odkryłam ją w tym roku i wraz z tym odkryciem wzbogaciłam kulinarne przepisy o mnóstwo nowych, ciekawych smaków! Twój sos do nich trafia! 🙂

  7. Edyta Mój kawałek podłogi

    Ojej jak zazdroszczę! 🙂 Ja mam tylko troszkę zapasów w zamrażarce, ale nie pomyślałam wcześniej żeby kupić i schować na balkonie. Za rok tak zrobię 😉

    • JMJ

      Koniecznie! Ja mam swoje z działki, ale zakup w szczycie sezonu jest doskonałym pomysłem – przy dobrej pogodzie na balkonie dają radę nawet do lutego/marca 🙂

  8. Kakaludek.com

    Bardzo lubię! Pikantną zupę z dyni też:) mało kto pamięta chyba czasy, że dynia była w tanich keczupach dodawana zamiast pomidorów;)

  9. Karolina Kary B.

    Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Mam wrażenie, że nadaje się niemal do wszystkiego 😀

    • JMJ

      Też tak myślę i w wersji wytrawnej i na słodko, do zapiekanek, na zimno do koktajli.. fajna jest! 🙂

  10. Madame Malonka

    Świetny przepis. Zapisałam sobie do spróbowania. Poszukam dyni, jak tylko starczy mi czasu, to zrobię trochę na spróbowanie. Rozumiem, że sosu nie trzeba pasteryzować, wystarczy przelanie gorącego do słoików?

    • JMJ

      Ja nie pasteryzowałam. Przelałam wrzący do wyparzonych słoików i postawiłam do góry dnem 🙂
      Póki co trzymają się świetnie!

  11. martoszka

    Muszę spróbować *,*

  12. Gosia

    Z dyni można tyle ciekawych potraw wyczarować:) pozdrawiam

  13. Aneta

    Uwielbiam wszystko, co z dyni, ale sosu jeszcze nie robiłam! Muszę wypróbować!

  14. AGNIESZKA WILK

    U mnie jeszcze 4 dynie zostały, spróbujemy 🙂

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] samodzielnie keczup – z pomidorów, dyni czy cukinii. Jest równie smaczny jak Twój ulubiony sklepowy, a a pewno będzie…
  2. JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] samodzielnie keczup – z pomidorów, pikantny sos z dyni>> czy cukinii. Jest równie smaczny jak Twój ulubiony sklepowy, a…
  3. DOMOWA MUSZTARDA ZRÓB TO SAM - Zdrowo Najedzeni - […] a tu przepis na domowy keczup z dyni […]
  4. 5 PRODUKTÓW, KTÓRE SĄ SŁODSZE NIŻ CI SIĘ WYDAJE - Zdrowo Najedzeni - […] Podpowiedź: wybierając ketchup zwróć uwagę, aby na pierwszym miejscu były pomidory (nie woda i nie koncentrat pomidorowy – a…
  5. KECZUP Z CUKINII - Zdrowo Najedzeni - […] a tutaj coś dla tych, którzy mają nadmiar… dyni keczup z dyni […]
%d bloggers like this: