bez glutenu / dla dzieci / PRZEPISY / wege / zupy
Mam nadzieję, że świąteczne zapasy już zjedzone, bo mam dla Was super smaczną i lekką propozycję na przekąskę w pracy. Pierwszy wpis w nowym roku, to kolejny z cyklu pomysł na gorący kubek. Szybka, pożywna, gorąca, aromatyczna… klasyka gatunku, czyli pomidorówka. Idealna na II śniadanie w pracy 🙂
zupa krem z pomidorów – przepis
na dwie miseczki
- puszka pomidorów
- szklanka bulionu
- 5 suszonych pomidorów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion. Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową>> i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.
Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z „czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
porcja czystej zupy (bez grzanek czy pestek), to 140 kcal 🙂
tu więcej o pomidorach>>
a tutaj przeczytasz jak ugotować bulion>>
Krem z pomidorów zawsze na czasie! U mnie ulubionym kremem jest pomidorówka z marchewką i czerwoną soczewicą. Córka potrafi jeść ja trzy razy dziennie.
Uwielbiam pomidory i bardzo podoba mi się ten przepis 🙂 Nigdy żaden krem mi jeszcze nie wyszedł tak jak powinien, wiec może ten będzie pierwszy 😉
Mam nadzieję, że się uda!! Trzymam kciuki i czekam na zdjęcie gotowej zupy 🙂
[…] ZUPA KREM Z POMIDORÓW […]
ależ mam teraz smaka!!! kocham zupkę krem z pomidorków…
a zobaczę, jeśli tylko wyjdę z domu bo wczoraj na uczelni ktoś mi chyba jakiegoś wirusa sprzedał 😐
[…] ZUPA KREM Z POMIDORÓW […]