Mam nadzieję, że świąteczne zapasy już zjedzone, bo mam dla Was super smaczną i lekką propozycję na przekąskę w pracy. Pierwszy wpis w nowym roku, to kolejny z cyklu pomysł na gorący kubek. Szybka, pożywna, gorąca, aromatyczna… klasyka gatunku, czyli pomidorówka. Idealna na II śniadanie w pracy 🙂

zupa krem z pomidorów

zupa krem z pomidorów – przepis

na dwie miseczki

  • puszka pomidorów
  • szklanka bulionu
  • 5 suszonych pomidorów
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion. Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową>> i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z “czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

zupa pomidorowa

porcja czystej zupy (bez grzanek czy pestek), to 140 kcal 🙂

tu więcej o pomidorach>>
a tutaj przeczytasz jak ugotować bulion>>

  1. Krem z pomidorów zawsze na czasie! U mnie ulubionym kremem jest pomidorówka z marchewką i czerwoną soczewicą. Córka potrafi jeść ja trzy razy dziennie.

  2. Uwielbiam pomidory i bardzo podoba mi się ten przepis 🙂 Nigdy żaden krem mi jeszcze nie wyszedł tak jak powinien, wiec może ten będzie pierwszy 😉

Leave a Reply