Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving

Zimno, wietrznie i pochmurno… Do tego okrutnie tęsknię za słońcem i chyba właśnie dlatego dziś w programie gęsta, sycąca, pięknie żółciutka i rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy! To taka zdrowsza wersja gorącego kubka. Jak pewnie już zdążyliście się zorientować uwielbiam zupy krem w wersji na wynos, w termicznym kubku lub termosie! Warto jednak zrobić je wtedy w nieco rzadszej konsystencji niż do miski.

tu przepis na domowy bulion>>

składniki

 1,50 l domowego bulionu
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 2 tbsp masła klarowanego
 2 puszki kukurydzy (ja dałam bonduelle bez cukru)
 3 ziemniaki
 mały kawałek korzenia imbiru
 kurkuma, sól, pieprz i koniecznie papryczka chilli

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.

2

Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i podduś chwilę.

3

Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion.

4

Gotuj około 15 - 20 minut wraz z przyprawami.

5

Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.

Ingredients

 1,50 l domowego bulionu
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 2 tbsp masła klarowanego
 2 puszki kukurydzy (ja dałam bonduelle bez cukru)
 3 ziemniaki
 mały kawałek korzenia imbiru
 kurkuma, sól, pieprz i koniecznie papryczka chilli

Directions

1

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.

2

Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i podduś chwilę.

3

Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion.

4

Gotuj około 15 - 20 minut wraz z przyprawami.

5

Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.

zupa z kukurydzy