Zimno, wietrznie i pochmurno… Do tego okrutnie tęsknię za słońcem i chyba właśnie dlatego dziś w programie gęsta, sycąca, pięknie żółciutka i rozgrzewająca zupa krem z kukurydzy! To taka zdrowsza wersja gorącego kubka. Jak pewnie już zdążyliście się zorientować uwielbiam zupy krem w wersji na wynos, w termicznym kubku lub termosie! Warto jednak zrobić je wtedy w nieco rzadszej konsystencji niż do miski.
tu przepis na domowy bulion>>
składniki
sposób wykonania
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i podduś chwilę.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion.
Gotuj około 15 - 20 minut wraz z przyprawami.
Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.
Ingredients
Directions
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i podduś chwilę.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion.
Gotuj około 15 - 20 minut wraz z przyprawami.
Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.