bez glutenu / dla dzieci / lunch / obiady / PRZEPISY / wege / zupy
To jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! Lekko cierpka, koniecznie z białym serem pokrojonym w kostkę lub kleksem gęstego jogurtu!! Cudowna zapowiedź lata! 🙂
Przepis jest naprawdę banalny! Zróbcie koniecznie.
Zupa z rabarbaru – przepis.
Do sporządzenia zupy potrzebujemy: rabarbar, wodę, odrobinę mąki ziemniaczanej
oraz biały ser lub jogurt i grzanki do podania
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody – lekko ponad poziom rabarbaru. Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.
Zupę można nieco zagęścić. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki na litr zupy) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Schładzamy w lodówce i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.
smacznego 🙂
[…] zupa>> muffiny z rabarbarem i orzechami>> ciasto z budyniem i rabarbarem>> otrębowe muffiny z rabarbarem>> […]
[…] zupa>> muffiny z rabarbarem i orzechami>> ciasto z budyniem i rabarbarem>> otrębowe muffiny z rabarbarem>> […]
[…] zupa z rabarbaru co nieco o truskawkach zupa z pokrzywy […]
[…] zupa krem z rabarbaru>> muffiny z rabarbarem i orzechami>> ciasto z budyniem i rabarbarem>> otrębowe muffiny z rabarbarem>> […]