Ten chleb pojawia się u mnie dość często, jak akurat nie mam zakwasu (a aktualnie nie mam, bo mi umarł). Chleb jest banalnie prosty do wykonania i jak do tej pory udaje się zawsze! Dodatki można modyfikować wedle gustu – ja uwielbiam czarnuszkę, więc dodają ją gdzie się da, ale nie ma przymusu. Możesz dorzucić garść siemienia, pestek słonecznika czy chia.
CHLEB ŻYTNI PROSTY PRZEPIS
na jeden średniej wielkości bochenek
400 g mąki żytniej
2 g drożdży w proszku
ok. 1,5 szklanki wody
sól i czarnuszka (ew. bez czarnuszki lub – ulubione dodatki)
Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką – zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę. Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.
Wystudź na kratce przed pokrojeniem.
Jak przeliczyć drożdże suche na świeże?
ilość drożdży instant podanych w przepisie pomnóż przez 3,5 aby otrzymać ilość drożdży świeżych jaką trzeba użyć 🙂 1 torebka suchych drożdży równa się 1/4 kostce drożdży świeżych
Jeśli szukasz przepisu na chleb bezglutenowy zapraszam tu>>