PRZEPIS NA CHLEB CHRUPKI JAGLANY

Jaglany chlebek dość szybko zrobił furorę u mnie w domu – jest prosty i szybki w produkcji (pod warunkiem, ze mam resztkę kaszy jaglanej!), lekki i błyskawicznie znika ze stołu. A jakby tego było mało, to jego smak możecie dowolnie modyfikować zmieniając proporcje przypraw i dodatków!

Przepis na chleb chrupki jaglany.

Przepis jest na jedną okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
100 g mąki gryczanej
1/2 szklanki sezamu (biały lub czarny)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej (z tapioki lub kukurydzianej)
pół filiżanki oleju rzepakowego
ok. 1/2 szklanki wody
sezam, sól, kurkuma, papryka, kminek, czarnuszka, ostropest, pieprz, suszone pomidory (wg. gustu)

Sezam upraż na suchej patelni.
Kaszę ostudź i wymieszaj z mąką (może być zmielona w młynku kasza gryczana niepalona), olejem, przyprawami oraz wodą. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę, w razie konieczności zmodyfikuj konsystencję dodając odrobinę mąki lub dolewając wody.
Spróbuj ciasto i ew. dopraw do smaku i wyłóż ciasto cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem – wierzch posyp uprażonym sezamem, czarnuszką, zmielonymi na pył suszonymi pomidorami, gruboziarnistą solą, kminkiem, słodką lub ostrą papryką lub innymi przyprawami.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie od góry i od dołu). Jeśli wolisz bardziej chrupki/wysuszony chleb zostaw go w piekarniku kolejne 10 minut.

Po wystudzeniu krój w trójkąty (jak pizzę) lub w inne kromki dowolnego kształtu!
chleb-jaglany_bez_glutenu
Uważajcie, ten chleb potrafi uzależnić 🙂

Tu odpowiadam na pytanie: pieczywo chrupkie – warto czy nie warto?
A tu przeczytacie więcej o głównym składniku tego chleba, czyli o kaszy jaglanej>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

6 komentarzy

  1. RazSieZyje

    Czy ten chlebek nadaje się na pożywne śniadanie? Z czym go jeść? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

    Odpowiedz
    • JMJ

      Do chlebka pasuje absolutnie wszystko – wytrawne pasty, ser, wędlina, ale też i dżemy 🙂 Z racji składu smakuje dość mocno kaszą jaglaną. Co do sytości – według mnie jest sycący podobnie do chrupkich chlebów, czyli ja potrzebuję ciut większą porcję niż “zwykłego” pieczywa 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      Super! Koniecznie daj znać czy smakował 🙂

      Odpowiedz
  2. Anka z jakzdrowojesc.pl

    Idealny przepis dla mojej córki! I świetny sposób na zagospodarowanie resztek kaszy 🙂 Posypię czarnuszką i orzechami pokruszonymi 🙂

    Odpowiedz
  3. Jud

    Chrupkie chlebki uwielbiam, tak samo jak kasze jaglaną, więc pewnie smakowałby mi podwójnie 😉

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. CHLEB CHRUPKI – BLASKI I CIENIE – zdrowo najedzeni - […] jaglany chleb chrupki>> […]
  2. KASZA JAGLANA - Zdrowo Najedzeni - […] Przepis na chlebek jaglany. […]
  3. CHLEB CHRUPKI - PRAWDY I MITY - Zdrowo Najedzeni - […] jaglany chleb chrupki>> […]
  4. PRAWDA CZY FAŁSZ II - OBALAM DIETETYCZNE MITY - Zdrowo Najedzeni - […] chlebek jaglany bezglutenowy>> […]
  5. CHLEB ŻYTNI PROSTY PRZEPIS - Zdrowo Najedzeni - […] Przepis na jaglany chlebek chrupki>> […]
  6. DOMOWA NUTELLA - PROSTY PRZEPIS - Zdrowo Najedzeni - […] krem może stać w lodówce nawet dwa tygodnie (tylko po co skoro można go zjeść z owsianką, chlebem albo…
  7. CHLEB CHRUPKI – PRAWDY I MITY – Zdrowo Najedzeni - […] jaglany chleb chrupki>> […]
  8. zapytaj dietetyka: czy chleb chrupki jest zdrowy? - Zdrowo Najedzeni - […] jaglany chleb chrupki>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: