Proste w przygotowaniu, smaczne, słodkie i sycące. Roboczo nazwane przeze mnie ciasteczkami BEZ – z racji tego, że są bez cukru, bez jaj, bez nabiału i na dokładkę bez glutenu. A mimo to naprawdę zaskakująco pyszne! 🙂
Świetne jako słodka przekąska w pracy czy na pikniku. Doskonałe do pudełka do pracy. Dla dzieci i dorosłych. I to wcale nie tylko dla alergików czy wegan… Spróbujcie, na pewno je polubicie 🙂
ciasteczka bez cukru, wegańskie i bez glutenu
- 100 g kaszy jaglanej
- pół kubka orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki kokosowej
- garść daktyli (7-8 sztuk)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady albo garść rodzynek
- 2 łyżki oleju kokosowego
Kaszę uprażyć i ugotować (razem z daktylami) do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jak ugotować kaszę jaglaną>> Przestudzić lekko i zmiksować blenderem na gładką masę, dodać przesianą mąkę, posiekane orzechy i połamaną czekoladę (ew. rodzynki) oraz roztopiony olej. Wymieszać dokładnie i zwilżonymi dłońmi formować małe kulki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20-30 minut (zależnie od tego jak grube ciasteczka ulepiliście).
Najlepsze są jedzone tego samego dnia, także odradzam pieczenie na zapas 🙂
Jeśli tak jak ja lubicie kaszę jaglaną, to na pewno jesteście ciekawi co tam zdrowego i dobrego w sobie skrywa! Zapraszam do lektury tekstu o tym dlaczego warto jeść kaszę jaglaną>>
[…] do ciasteczek wegańskich>> […]
A jak wyglądają proporcje węglowodany:białko:tłuszcz ?
Przepis jest na ok. 16 sztuk, całość, to:
30 g białka
100 g tłuszczu
130 g węglowodanów
Coś dla mnie 🙂
No wreszcie ciastka na poziomie! ;D
Super, trzeba bedzie wypróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Renata
Uwielbiam takie ciasteczka, na pewno spórbuję zrobić.
Wszytko co z kaszy jaglanej, jest ekstra! 😉 A dodatki też niczego sobie. Widać, że bardzo świadomie dobrane składniki. Zapisane na liście do przetestowania 🙂
Ja robiłam też w wersji z rodzynkami, z powodzeniem możesz ją też po prostu pominąć lub ew. dodać trochę więcej orzechów.
a ja akurat nie mam teraz piekarnika 🙁 ani ciastek upiec, ani papryki faszerowanej 🙁
Mój tata zawsze mówi „bez glutenu, bez cukru, bez sensu!” 😉 Ale ta akurat ciasteczka wyglądają na bardzo „sensowne”. Mam tylko problem zawsze z kaszą jaglaną żeby ją tak na gładko zmiksować ale w końcu opanuję i tę sztukę 🙂
Pewnie 🙂
To właśnie chciałam powiedzieć 😀
Chciałam dodać komentarz, ale obrazek poniżej wyraził wszystko co czuję 😀
Tylko nie zrażaj się tym „bez sensu” – ciastka są zaskakująco pyszne 🙂
Ale ja nie lubię piec i gotować 😀 ale możesz przywieźć jak zamówimy pizze 😀
Ja nie wiem czemu, ale jakoś cuda z kaszy jaglanej nie do końca mi podchodzą…;) Zdecydowanie bardziej wolę kaszę w wersji solo 😉
Być może to kwestia moich umiejętności (albo ich braku:D) lub (mało optymistycznego) podejścia 😀
Faktycznie super proste i do tego na pewno nieziemsko smaczne 🙂
[…] ciasteczka jaglane z czekoladą>> […]
[…] jaglane ciasteczka wegańskie>> […]
[…] jaglane z orzechami […]
[…] kaszę możemy przechowywać w lodówce około 3-4 dni. Jest dobrym dodatkiem do koktajli, ciastek, wege burgerów czy sałatki do […]
[…] PROSTE CIASTECZKA BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU […]
[…] PROSTE CIASTECZKA BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU […]
[…] ciasteczka z amarantusem […]