Kruche, mocno czekoladowe, słodkie, ale przełamane kwaskowatym posmakiem owoców. Te muffinki są przepyszne, szybkie i niezwykle proste w produkcji. Do ich wypieku ubrudzisz jedną miskę i łyżkę! Nawet mikser nie jest potrzebny. Zróbcie sobie na weekend! 🙂

Piekłam je już wiele razy – zdecydowanie są u mnie w domu hitem! Poza jeżynowym sezonem używam ulubionych owoców – mrożonych lub sezonowych, świeżych. W tych babeczkach testowałam już truskawki, maliny, borówki oraz pokrojone w kostkę jabłko. Na pewno najlepsze tu będą owoce lekko kwaskowate! 🙂

Muffiny są bez glutenu i bez laktozy.

bezglutenowe muffiny czekoladowe przepis

bezglutenowe muffiny czekoladowe

przepis na 12 dużych babeczek:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 60 %)
  • 120 g masła klarowanego (może być olej kokosowy, jeśli ktoś lubi)
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce (jeżyny/maliny/borówki/jagody po kilka sztuk na muffinkę lub pokrojone jabłko/gruszka)
  • ew. 4 – 5 łyżek cukru (ksylitolu, erytrolu)

Czekoladę rozpuść z masłem lub olejem oraz cukrem w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i masłem stawiamy na garnku z gotującą się wodą). Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej masy wbijaj stopniowo jaja dodając na przemian przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub mikserem.

Ostrożnie przekładaj ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włóż kilka jeżyn lub innych owoców (jagody, maliny, borówki amerykańskie, cząstki kwaśnego i twardego jabłka).
Piecz 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jeśli nie dysponujesz mąką jaglaną możesz zrobić ją samodzielnie. Upraż na suchej patelni odważoną porcję kaszy jaglanej i po wystudzeniu zmiel ją w młynku do kawy.

muffiny z mąki jaglanej bez glutenu czekoladowe

bezglutenowe muffiny czekoladowe – ile mają kalorii??

Jedna duża muffina, to ok. 250 kcal

Więcej o moich ukochanych jeżynach przeczytasz tutaj>>

Natomiast tutaj o tym dlaczego warto jeść gorzką czekoladę!

A o kaszy jaglanej tu>>

  1. Super przepis, lubię używać mąki jaglanej, do wypieków także 🙂

  2. Ja mam problem z wypiekami z mąk bezglutenowych. Ciasta są takie całkiem inne i często mi średnio wychodzą. Muszę wypróbować Twój przepis i zobaczę co mi wyjdzie pysznego 🙂

  3. Fajny przepis, szczególnie dla osób, które nie tolerują glutenu. I jedna muffinka nie jest aż tak bardzo kaloryczna 🙂

  4. O, nam akurat gluten nie przeszkadza, ale rozumiem, że są osoby z nietolerancją pokarmową, dla których to bardzo ważne.

  5. Ojacieee uwielbiam piec babeczki 😉 przepis ląduje do mojej książki 😉 też piekę i gotuję (można zobaczyć na moim blogu dzienjakcodzienblog.blogspot.com) może nie tak fit, ale zapraszam 🙂

Leave a Reply