Ezoteryzm i biała magia czynią z jabłka (atrybutu Wenus) symbol kobiecości. Pitagorejczycy przecinając owoc poziomo widzieli gwiazdę o pięciu ramionach – symbol, znajomości dobrego i złego. W średniowieczu ceniono jabłka za dostępność i umiarkowaną cenę. Podawano je jako odrębny posiłek, składnik wielu potraw lub jako dodatek – zarówno na słodko jak i na słono. Czarna strona symboliki, to między innymi jabłko, które wywołało kłótnię między trzema boginiami, a w następstwie – wojnę trojańską. Niemniej, nie licząc kilku wyjątków, łącznie z symboliką grzechu pierworodnego, jabłko od najdawniejszych czasów miało pozytywny wydźwięk.
Dziś te popularne owoce dostępne są cały rok. Jednak to właśnie teraz, jesienią mamy ich wyjątkową mnogość, owoce są świeże i wyjątkowo smaczne.
Usiądźcie wygodnie zanim zaczniecie czytać, bo pozytywnych funkcji jabłek jest naprawdę sporo.
one apple a day keeps the doctor away
Owoce jabłoni mają chyba wszystko co tylko najlepszego można znaleźć w owocach! Zawierają cukier prosty, nieco białka, całą gamę witamin (C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy). Cennym składnikiem jest też błonnik powodujący uczucie sytości i wspomagający przemianę materii. Ponadto, kwasy organiczne, które poza nadaniem doskonałego smaku mają także właściwości pobudzające wydzielanie soków trawiennych, a co za tym idzie pozytywnie wpływają na trawienie.
Pektyny regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach oraz rozpuszczają cholesterol – odgrywają przez to rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Pektyny, to także doskonała pożywka dla bakterii bytujących w jelicie grubym. Badania amerykańskiego kardiologa profesora Keysa potwierdzają, że zjadanie dwóch jabłek dziennie może przynieść szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia sercowo-naczyniowego.
Zawartość poszczególnych składników – witamin czy błonnika, jak również cukru zależy od konkretnej odmiany jabłka – a tych jest kilka tysięcy! nad to wpływ ma także stopień dojrzałości oraz warunki uprawy i przechowywania.
Jeśli chodzi o witaminę C jest jej w tych owocach niewiele, bo około 5-10 mg/100 g owocu, najwięcej jest jej tuż pod skórką, więcej mają owoce rosnące na nasłonecznionej części drzewa, więcej jest jej też w owocach małych niż dużych.
W kwestii składników mineralnych, tu na prowadzenie wysuwa się potas: jest go około 130 mg/100 g owoców.
jabłka przeciw cukrzycy
Bardzo ciekawe wyniki badań przytaczają naukowcy z School of Public Health w Harvardzie. Naukowcy wykazali dobroczynny wpływ konsumpcji jabłek na rozwój cukrzycy typu II. W jednym z badań zaobserwowano, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających jabłek. Jedną z przyczyn takiej zależności są flawonoidy zawarte w skórce jabłek.
przeciwnowotworowe działanie jabłek
zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. W badaniu wzięło udział 592 pacjentów onkologicznych oraz 765 osób zdrowych. Chorzy zjadali średnio 9,5 jabłka tygodniowo, zdrowi zaś 11. Okazało się, że już przy konsumpcji tylko 1 jabłka dziennie ryzyko rozwoju raka jelita grubego obniżyło się, a spożywanie więcej niż 1 jabłka zmniejszało to ryzyko o około 50%. Efekt ochronny najprawdopodobniej wynika z zawartości flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Co ważne, związki te występują głównie w skórce jabłek.
Badania amerykańskie He X i Liu RH z 2007 roku pokazują z kolei jeszcze inne cenne właściwości ukrywające się w tych owocach. Triterpenoidy, związki mające właściwości antyproliferacyjne wobec komórek nowotworowych wątroby, sutka i jelita grubego. Związki te mogą być częściowo odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe całych jabłek – nie tylko skórek.
jabłka dla palaczy
jabłka na dobry wzrok
i na mocne kości
jabłko dla każdego
Jabłka są pierwszym owocem, które podajemy dzieciom. Znajdują także szerokie zastosowanie w żywieniu osób starszych i chorych. W formie pieczonej mogą z powodzeniem być podawane chorym z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.
Dzięki swojemu wyjątkowemu smaku pasują do niemal wszystkich rodzajów dań. Na surowo – jako przegryzka w ciągu dnia oraz jako dodatek do sałatek i surówek. Suszone do kompotu, gotowane jako deser z serkiem i dżemem lub dodatek do mięs (np. z aronią) oraz rozdrobnione: w postaci soku, dżemu czy kompotu. Idealnie komponują się w ciastach, jako farsz do naleśników, omletów czy tart.
Smakują zawsze.
Doceńmy nasze polskie jabłka – niezastąpione źródło witamin i cieszmy się zdrowiem przez całą jesień.
przeczytaj także:
muffiny owsiane z jabłkami i pistacjami>>
przepis na sałatkę jarzynową z jabłkami>>