jak czytać etykiety

Nie musisz kończyć studiów dietetycznych ani chodzić do sklepu z lupą, żeby mieć pewność, że zakupy które robisz będą służyły twojemu zdrowiu. Wystarczy że poznasz kilka reguł które będziesz stosować na każdych zakupach. Zobacz jak czytać etykiety produktów spożywczych i rób zakupy bez lęku.

Oto one – pięć najważniejszych zasad czytania etykiet.

Jeśli nie chce Ci się czytać – tu w formie filmowej: jak czytać etykiety>>

jak czytać etykiety – krótki przewodnik

1. nazwa produktu

Zaskoczony? Tak, moja pierwsza zasada, to przeczytaj nazwę produktu, który właśnie ląduje w Twoim koszyku. Przeczytaj ją dokładnie!

Zawsze upewnij się, że faktycznie kupujesz to co zaplanowałeś. Zwróć uwagę, że każdy produkt ma na opakowaniu DWIE nazwy.

A nazwa umieszczona dużymi literami na froncie opakowania nie zawsze jest tą samą nazwą, którą znajdziesz z tyłu opakowania – przed listą składników produktu.

2. Składniki wymienione w składzie są ułożone w kolejności malejącej

Oznacza to, że tych pierwszych jest najwięcej a tych na końcu – najmniej w produkcie. Niepisana zasada mówi, że największy wpływ na nasze zdrowie mają trzy pierwsze składniki – to one stanowią o wartości odżywczej całego produktu. Jeśli na pierwszych trzech miejscach jest cukier, syrop, tłuszcz utwardzony, to szkoda twojego czasu – nawet nie czytaj co jest dalej, po prostu odłóż ten produkt na półkę i znajdź zdrowszy zamiennik.

sos warzywny, czyli mix wody z cukrem…

3. czasem mniej znaczy więcej

Chociaż są wyjątki od tej zasady – bo na półkach sklepowych możemy znaleźć zarówno produkty 3-4 składnikowe, których skład jest fatalny a także takie z kilkunastoma składnikami, które śmiało możesz zjadać bez obaw o swoje zdrowie.

Do tego pierwszego wyjątku możemy zaliczyć słodycze np. lizaki, do drugiego wyjątku zaliczymy gotowe dania – mixy kasz z warzywami, niektóre musli.

Jednak generalnie: wybierajmy jak najmniej przetworzone produkty.

4. jeśli nie rozumiesz etykiety – nie kupuj tego produktu

Jeśli czytając etykietę nie potrafisz rozszyfrować większości składników – odłóż produkt z powrotem na półkę. Jeśli którykolwiek składnik budzi twój niepokój, lepiej poszukaj odpowiednika, który go nie zawiera.

Ale nie panikuj za bardzo jak zobaczysz jakieś E na etykiecie: pamiętaj też, że nie wszystkie dodatki do żywności kryjące się pod symbolami E są złe: E300 to np. witamina C, a E967 to ksylitol, E100 kurkumina…


Last but not least:

5. Zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia.

Rób to z dwóch powodów: po pierwsze spożywanie przeterminowanej żywności może Ci po prostu zaszkodzić, a po drugie często jest tak, że im dłuższy termin przydatności tym większe ryzyko że produkt jest nafaszerowany konserwantami.

A tych raczej wolimy unikać.

Zdaję sobie sprawę z tego że jak zaczniesz stosować się do tych zasad, to początkowo może Ci się wydawać, że chyba będziesz dziś głodować… 😉

Bo tak to już jest, że jak się człowiek wczyta w etykiety, to okazuje się, że wszędzie są jakieś podejrzane dodatki. Ale zapewniam Cię, że tak nie jest i z czasem poczujesz satysfakcję z własnych wyborów, a także różnicę w samopoczuciu oraz zawartości portfela.

Pamiętaj też, że produkty, które posiadają etykietę to produkty, które są paczkowane, a więc w jakiś sposób przetworzone. Dlatego zakupy zaczynaj od tych niepaczkowanych: warzyw i owoców, potem sięgnij po produkty paczkowane, ale jednoskładnikowe:

kasze, płatki, oleje, orzechy, warzywa strączkowe itp. i już obiad gotowy 🙂

przeczytaj też trochę o cukrze

tropimy cukier I >>

tropimy cukier II >>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. DIETA DIETETYKA – MOJA SPIŻARNIA – Zdrowo Najedzeni - […] tego składnika. Ale… jeśli tylko możemy kupić czekoladę bez E476 to zróbmy to! Im krótszy skład tym lepiej dla…
  2. ODCHUDZASZ SIĘ? RÓB TO Z GŁOWĄ! – Zdrowo Najedzeni - […] JAK CZYTAĆ ETYKIETY […]
  3. szkło w kuchni - najlepszy wybór - Zdrowo Najedzeni - […] jak czytać etykiety […]
  4. jak schudnąć - cała prawda - Zdrowo Najedzeni - […] przeczytaj więcej o tym jak czytać etykiety produktów spożywczych>> […]
  5. dieta dietetyka - moja spiżarnia - Zdrowo Najedzeni - […] tego składnika. Ale… jeśli tylko możemy kupić czekoladę bez E476 to zróbmy to! Im krótszy skład tym lepiej dla…
%d bloggers like this: