Aby zwiększyć strawność suchych nasion warzyw strączkowych warto wiedzieć jak prawidłowo je ugotować.

Suche nasiona fasoli warto namoczyć, przede wszystkim skróci, to czas jej gotowania. Wsypujemy zatem suche ziarno do garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody – nawet w proporcji 1:4 (objętościowo – czyli 1 szklanka fasoli na 4 szklanki wody). Biała fasola może się moczyć nawet 12 godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu można zalać nasiona gorącą wodę i moczyć tyle co do całkowitego wystudzenia wody.

Rano odlewamy wodę – wraz z wieloma minerałami, ale to także zwiększa strawność ziaren. Następnie płuczemy fasolę na sitku pod bieżącą wodą i zalewamy świeżą wodą. Poziom wody powinien sięgać na 3 palce nad fasolę. Jeśli fasola nie była wcześniej moczona warto nalać nawet 2x więcej wody.
Fasolę doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu bez przykrycia, aby przynajmniej część substancji wzdymających się ulotniło. Następnie garnek można już przykryć i warto też zmniejszyć gaz. Fasolę gotujemy ok. 60 – 90 minut (zależnie od odmiany) soląc pod sam koniec – jak jest już miękka.

Miękką fasolę schładzamy bez wylewania jej na sito, aby nie popękała.

jak ugotować fasolę

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z warzywami strączkowymi i boisz się, że fasola będzie zbyt ciężkostrawna zacznij od dań ze zmiksowanymi strączkami – są one lżej strawne niż warzywa spożywane w całości.

Pasta z białej fasoli>>

Pasta z czerwonej fasoli>>

Hummus>>

 

  1. […] Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia wylewamy ją, zalewamy świeżą wodą (powinna być około 2 cm ponad poziom fasoli) i gotujemy do miękkości. Wszystkie strączkowe solimy pod koniec gotowania – sól będzie wydłużać czas gotowania. Tu przeczytasz o tym jak ugotować fasolę. […]

  2. […] Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia wylewamy ją, zalewamy świeżą wodą (powinna być około 2 cm ponad poziom fasoli) i gotujemy do miękkości. Wszystkie strączkowe solimy pod koniec gotowania – sól będzie wydłużać czas gotowania. Tu przeczytasz o tym jak ugotować fasolę. […]

  3. […] Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia wylewamy ją, zalewamy świeżą wodą (powinna być około 2 cm ponad poziom fasoli) i gotujemy do miękkości. Wszystkie strączkowe solimy pod koniec gotowania – sól będzie wydłużać czas gotowania. Tu przeczytasz o tym jak ugotować fasolę. […]

Leave a Reply