PASTA Z CZERWONEJ FASOLI – SZYBKA I TANIA

Najprostsza z możliwych, szybka, łatwa, prosta, tania… I pomyśleć, że niewiele by brakowało a nie poznałabym jej smaku 🙂

Planowałam zrobić pomidorówkę, ale się pomyliłam i zamiast puszki pomidorów otworzyłam puszkę czerwonej fasoli. Pomidorówka zeszła na dalszy plan – trzeba było się zająć otwartą fasolą.

Taka pasta jest świetna na kanapki, do świeżych warzyw, na imprezę i na lunch do pracy. To naprawdę fajny i prostu pomysł na smaczne i zdrowe jedzonko.
Nie bójcie się ciężkostrawności fasoli! Prawidłowo ugotowana, zmiksowana i z dodatkiem majeranku czy kminku może być smacznym początkiem Waszej przygody z warzywami strączkowymi. Tu przeczytasz więcej o tym jak ugotować fasolę (jeśli nie korzystasz z tej z puszki). 

pasta z czerwonej fasoli

Uwaga, skupcie się – przepis będzie skomplikowany 😉

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

Na miseczkę pasty:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240 g ugotowanej)
  • 2 łyżki oleju o delikatnym smaku
  • sól, pieprz, chilli i/lub słodka papryka
  • opcjonalnie cebula i czosnek
Fa­so­lę od­są­cz i przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do na­czy­nia blen­de­ra – wlej olej (2-3 łyżki) oraz dodaj przyprawy.  Zmiksuj wszystko na gładką masę i… gotowe! Jak masz więcej czasu możesz dodać posiekaną i podsmażoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
wegańska pasta na kanapki
1 łyżka pasty to 55 kcal
Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

19 komentarzy

    • Justyna

      Jest bardzo prosta i naprawdę zaskakująco smaczna 🙂

      Jak przetestujesz, to daj znać czy smakowała!

      Odpowiedz
      • Ola / Prosteznatury.pl

        Przetestowałam, pyszna 🙂 Musiałam oczywiście dodać coś od siebie – kilka kaparów i suszonych pomidorów 😉

        Odpowiedz
        • Justyna

          Cieszę się, że smakowała!! 🙂 Kapary faktycznie będą tu pasować! 🙂

          I chyba mam jeszcze jakiś słoiczek… spróbuję następnym razem!

          Odpowiedz
  1. Katarzyna Kuźnicka

    Aż mi ślinka cieknie, jeszcze nie jadłam śniadania więc pora najwyższa, bo mi język ucieknie! 😉

    Odpowiedz
    • Justyna

      To zdecydowanie najwyższy czas na śniadanie SMACZNEGO 🙂

      Odpowiedz
  2. Smak Projektu

    Uwielbiam pasty ! Moja ulubiona to oczywiście jajeczna i z tuńczykiem 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Nie przepadam za tuńczykiem, ale jaja lubię pod każdą postacią ??

      Odpowiedz
  3. Anna

    Dużo rzeczy robiłam już z fasoli, ale pasty jeszcze nie..:)

    Odpowiedz
  4. zaciszerozmaitosci.pl

    No i trzeba będzie wypróbować 🙂 Zrobię, a jak! Szkoda tylko, ze samej sobie, bo na resztę rodziny nie mam co liczyć. W zasadzie może to i lepiej, bo będzie więcej dla mnie 😀 Nie dość, że zdrowa, to zapewne równie smaczna

    Odpowiedz
    • Justyna

      Spróbuj na pewno, a może rodzina się przekona? 😉

      Odpowiedz
  5. Urszula Mocarska

    Nie lubię fasoli, ale jadłam kiedyś ciasto zrobione ze zmielonej czerwonej fasoli i było przepyszne. Może taka pasta też by mi przypadła do gustu… 😉

    Odpowiedz
  6. Wojtek| Bielecki.es

    To proste rozwiązanie, które jest także idealne do poczęstowania niespodziewanych gości. 😉

    Odpowiedz
  7. Zaniczka

    Bardzo dobry patent na imprezy 🙂 Ta z cebulką to chyba taki wegetariański smalec

    Odpowiedz
  8. Healthy Style

    Jakiś czas temu w restauracji do dania męża podano pastę z czerwonej fasoli i od tego czasu koniecznie chce żebym mu zrobiła coś takiego w domu 😉 Z chęcią skorzystam z przepisu – tym bardziej, że jest banalnie prosty 😉

    Odpowiedz
    • Justyna

      Fakt, do skomplikowanych to ten przepis nie należy 😉 Smacznego!! 🙂

      Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. PASTA Z WARZYW PIECZONYCH - Zdrowo Najedzeni - […] Jedzcie na zdrowie i nie bójcie się gotowanej marchewki Przepisy na inne pasty: pasta z czerwonej fasoli>> pasta z…
  2. O CO CHODZI Z TYM UROZMAICENIEM? - Zdrowo Najedzeni - […] pasta kanapkowa z czerwonej fasoli>> […]
  3. JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] wędliny lub jako dip do warzyw jedz hummus>> lub pastę z fasoli czerwonej lub wege smalczyk z białej […]
  4. JAK UGOTOWAĆ FASOLĘ - Zdrowo Najedzeni - […] Pasta z czerwonej fasoli>> […]
  5. DIETA NA CELLULIT - ZACZNIJ JUŻ DZIŚ - Zdrowo Najedzeni - […] (produkty te możesz dodać do głównego dania obiadowego, jak również przyrządzić z nich pastę, hummus czy upiec […]
  6. DZIEŃ BEZ MIĘSA - CO ZJEŚĆ ZAMIAST? - Zdrowo Najedzeni - […] pasta kanapkowa z czerwonej fasoli […]
  7. DIETA DIETETYKA - MOJA SPIŻARNIA - Zdrowo Najedzeni - […] pasta kanapkowa z czerwonej fasoli […]
  8. PASTA KANAPKOWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW - Zdrowo Najedzeni - […] PASTA Z CZERWONEJ FASOLI – SZYBKA I TANIA […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: