Pieczone buraki są doskonałe do ciast (idealnie komponują się z czekoladą!), sałatek (z rukolą i dynią – my love!!!), surówek (z cebulą i jabłkiem), past kanapkowych (z fetą i czosnkiem), hummusu, koktajli, starte można upchnąć do słoika i mieć zapas na czarną godzinę i… w ogóle są doskonałe! Jak nie macie na nic apetytu możecie po prostu na nie popatrzeć – upieczone mają tak piękny i intensywny kolor… Zawsze warto mieć w lodówce jakieś upieczone buraki, tak na wszelki wypadek 🙂
Dziś krótko o tym jak je upiec, aby zachowały 100% aromatu i wartości odżywczych.
Upieczcie kilka – przydadzą się na pewno.
Jak upiec buraki?
Buraki umyj i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub włóż je do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piecz od 45 do nawet 60 minut – zależnie od wielkości warzyw. Ostudź i obierz. Pokrój do sałatki, zmiksuj z ugotowaną ciecierzycą, zetrzyj na tarce do surówki… zjedz ot tak, saute 🙂
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham buraki!!
Poniżej wklejam kilka propozycji na wykorzystanie tak przygotowanych bulw:
sałatka z kaszy pęczak z burakami>>
hummus zabarwiony pieczonym burakiem>>
Pieczone buraki pasują także doskonale do pizzy na spodzie pełnoziarnistym (w towarzystwie bryndzy oraz rukoli).
[…] umyj i odsącz na sitku. Buraka>>> i dynię>>> upiecz, następnie obierz i pokrój w kostkę. Fetę także pokrój w kostkę. […]
[…] a szkoda, bo nie dość, że niezwykle wdzięczne w kuchni, tanie, to jeszcze wybitnie zdrowe! O pieczonych burakach pisałam tu, tam też zachwycałam się ich wszechstronnością. Dziś kilka słów o walorach zdrowotnych tych […]
[…] Jak tylko możecie, to unikajcie warzyw z puszki. Naprawdę warto troszkę się poświęcić i samodzielnie ugotować ciecierzycę. Dzień wcześniej zalej suche nasiona zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnie wylej wodę z moczenia, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą (3x więcej wody niż ziaren). Gotuj na średnim ogniu około 60 minut. W tym samym czasie upiecz buraki, około 60 minut w 190 st. C – przepis tu. […]
[…] dwie porcje: 100 g kaszy pęczak 1 duży burak – upieczony>> 2-3 garście rukoli* 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka oleju 1-2 ząbki […]
[…] dwie porcje: 100 g kaszy pęczak 1 duży burak – upieczony>> 2-3 garście rukoli* 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka oleju 1-2 ząbki […]
[…] niezwykle wdzięczne w kuchni, wybitnie zdrowe, to jeszcze śmiesznie tanie! O pieczonych burakach pisałam tu, tam też zachwycałam się ich wszechstronnością. Dziś kilka słów o walorach zdrowotnych tych […]
[…] dwie porcje: 100 g kaszy pęczak (w wersji bezglutenowej kasza gryczana) 1 duży burak – upieczony>> 2-3 garście rukoli* 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka oleju 1-2 ząbki […]
[…] go maksymalnie wstawiając obok foremkę z pasztetem>>, chlebem>> czy innymi warzywami>> (np. cebulą na zupę cebulową albo buraki, które zmiksujesz i dodasz do […]
[…] 1 duży burak – tu przeczytasz jak upiec buraki>> […]
[…] niezwykle wdzięczne w kuchni, wybitnie zdrowe, to jeszcze śmiesznie tanie! O pieczonych burakach pisałam tu, tam też zachwycałam się ich […]
[…] 1 duży burak – tu przeczytasz jak upiec buraki>> […]
[…] niezwykle wdzięczne w kuchni, wybitnie zdrowe, to jeszcze śmiesznie tanie! O pieczonych burakach pisałam tu, tam też zachwycałam się ich […]
[…] niezwykle wdzięczne w kuchni, wybitnie zdrowe, to jeszcze śmiesznie tanie! O pieczonych burakach pisałam tu, tam też zachwycałam się ich […]