Zapraszam Was na kolejną propozycję sałatki do pracy na piątkową imprezę albo lekką kolację!
Smaczna, kolorowa, sycąca, bardzo prosta i niebywale zdrowa – sałatka z pęczaku, pieczonych buraków, rukoli i czosnku, obficie posypana podprażonymi pestkami słonecznika!
Spróbujcie koniecznie! 🙂
Sałatka z kaszy pęczak z burakiem.
Na dwie porcje:
- 100 g kaszy pęczak (w wersji bezglutenowej kasza gryczana)
- 1 duży burak – tu przeczytasz jak upiec buraki>>
- 2-3 garście rukoli*
- 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
- 1 łyżka oleju
- 1-2 ząbki czosnku
Upieczone buraki obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę pęczak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, uważając aby się nie rozkleiła. Następnie odstaw ją w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą. W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
Proste? Proste! Tak jak obiecałam 🙂
*rukolę można zamienić na posiekany drobno jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki
Do tej sałatki możesz także wykorzystać buraki marynowane>>
Jedna porcja, to około 280 kcal, czyli w sam raz na lunch w pracy 🙂
Pęczak, to nie tylko smaczna kasza i doskonała baza do wielu dań, to także bomba witamin i minerałów oraz świetne źródło błonnika – więcej o pęczaku jęczmiennym przeczytacie tu>>
Jeśli zasmakowała Ci ta sałatka spróbuj innych pomysłów na kaszę pęczak:
To lubię!! Smaczne, zdrowe i szybkie!!!!
dzięki 🙂
Aoetyczna.
Musze zrobic.
Zwykle nie jadam takich dań zdrowych. Musze to zmienić.
To akurat zawsze warto zmienić 🙂
burak i pęczak to połączenie kosmiczne! zazwyczaj robię w formie pęczotta. super pomysł.
Smakowite
Świetny pomysł, na pewno wypróbuję 🙂