Kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! To chyba moja ulubiona wersja dyniówki – o orientalnym aromacie. Dodatek chilli nadaje jej przyjemną ostrość… Uwaga, mocno rozgrzewa 🙂

zupa krem z dyni na mleku kokosowym

  • 1/2 kg obranej dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 cm świeżego imbiru (obranego)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • łyżka oleju lub oliwy
  • kurkuma, chilli, curry, nasiona kolendry, sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, ew. rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.

Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.

dlaczego warto jeść dynię>>

Leave a Reply