Do jaj, do sałatki jarzynowej, do kanapki, jako baza do dipu lub jako samodzielna pasta do świeżych warzyw! Zastosowań majonezu jest mnóstwo, ale niestety – tłuszczu i kalorii także jest w nim całe mnóstwo… Żeby jednak nie odejmować sobie wszystkiego od ust podsuwam Wam pomysł na… jego lekki i całkowicie legalny zamiennik. Niskotłuszczowy i bezcukrowy sos do sałatek, kanapek czy jaj! Bez syntetycznych przeciwutleniaczy, bez gumy guar, gumy ksantanowej, benzoesanu sodu czy konserwantu w postaci np. sorbinianu sodu! A nadal smaczny. 😉

Wszak Wielkanoc tuż tuż… więc warto zacząć kumulować przepisy na zdrowsze zamienniki nieśmiertelnych wielkanocnych dań czy dodatków! A zapewniam, że ten przepis przyda się Wam i to nie raz i nie tylko na wielkanocnym stole. Ze świeżymi warzywami jest doskonałą przekąską w pracy, zdaje egzamin na imprezie, pikniku. Świetnie imituje majonez w sałatkach lub na kanapce, a ma znacznie mniej kalorii od tradycyjnego majonezu 🙂

majonez light

Jak odchudzić majonez?!

Dokładnie tak: na jeden słoiczek sosu potrzeba:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (zwykły lub light – różnica w kaloriach na końcu wpisu)
  • 1 jajko
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy (tu przepis na domową musztardę>>)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego
  • sól, pieprz (ew. inne dodatki jak chilli, szczypiorek czy czosnek)
Jajko gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy. Do blendera wrzucamy cały serek, łącznie ze śmietanką, pokrojone w ósemki jajko i musztardę. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej puszystej masy. Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Całość z serkiem light ma 214 kcal oraz w 1 łyżce 25 kcal i 1,2 g tłuszczu.
Majonez na bazie zwykłego serka wiejskiego (nie light) ma 290 kcal w całości oraz 27 kcal i 1,5 g tłuszczu w łyżce.
Pamiętajmy też, że serek light poza niższą zawartością tłuszczu jest też po prostu w mniejszym opakowaniu, więc także i z tego powodu jest ta różnica w kaloryczności całego majonezu. 
Dla porównania ta sama gramatura tradycyjnego majonezu ma 1892 kcal oraz 176 kcal i 20 g tłuszczu w łyżce!!!
Niezła różnica, co? 😉
Smacznego i na zdrowie 🙂
  1. O matko! Faktycznie niezła różnica! O majonezie z serka wiejskiego nie słyszałam i przyznam szczerze, że chętnie spróbuję 🙂 Nie wiem tylko, czy mąż da się nabrać 😉 Co prawda korzystamy z bardzo małych ilości majonezu i to jeszcze od święta ale jego kubki smakowe ciężko oszukać. Dam znać, czy się udało 🙂

  2. Jej, jaki to jest fantastyczny pomysł 😀 Nie przepadam za zwykłym majonezem, ale niektóre sałatki z nim lubię. Dlatego od kilku lat, odkąd przeszłam na zdrową dietę, mam problem z takimi potrawami. Super, że jest możliwość zamiany, jeszcze dzisiaj wypróbuję ten przepis, dzięki! 🙂

  3. Super pomysł na to, aby odchudzić troszkę dania. Zapewne smakuje wybornie i poprawi smak każdej potrawy do której go dodamy 🙂

  4. Zapowiada się ciekawie. Jedna jaskółka wiosnę dopiero zapowiada. Z tego powodu to, co pochwaliłam zapowiada nie tylko wiosnę, ale i lato. Gratuluję. Dzień zaczyna się od śniadania, ale…będzie też obiad. Czekam więc na więcej! Gratuluję!

  5. jestem zaskoczona tym, że można zrobic samemu majonez! 😀 ja mieszczuch zawsze wszystko gotowe kupowałam. Zrobię w domu taki majonez 🙂 jeszcze na sos tatarski po prosze przepis 😀

    • Ja też mieszczuch z dziada pradziada 😀
      Mistrzem sosu tatarskiego był mój chrzestny!! Postaram się wydębić od ciotki przepis, może wujek gdzieś miał go zanotowanego… ale nie obiecuję że to będzie fit, light, 0% przepis 😉

Leave a Reply