Musztarda – czy jest zdrowa? Czy tuczy, czy na pewno mogę w trakcie diety? Gorczyca i ocet… niby nic, a jednak – tyle wątpliwości.
Jeśli lubisz musztardę, a nie masz pewności czy posłuży Twojemu zdrowiu zrób ją sam! Domowa musztarda, to prawdziwy rarytas, elegancki i zaskakujący pomysł na prezent i super zdrowy dodatek do Twoich ulubionych dań! Gorczyca i ocet jabłkowy z dodatkami najwyższej jakości, o idealnej konsystencji i ostrości. Do tego bez cukru, nadmiaru soli oraz innych zupełnie niepotrzebnych Ci dodatków typu pirosiarczyn potasu czy regulatory kwasowości – dokładnie tak jak lubisz!
Musztarda – czy jest zdrowa?
Nawet wikipedia twierdzi, że tak>> 😉 Substancje zawarte w gorczycy wspomagają trawienie, pomagają w niestrawności i mają właściwości przeciwbakteryjnie. Natomiast kwas octowy wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej!! Gorczyca ma w swoim składzie także wapń, magnez, witaminę B oraz spore ilości żelaza. Homobrassinolidy zawarte w tych maleńkich ziarnach posiadają natomiast silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i… anaboliczne (czyli jak sterydy zażywane często przez kulturystów)!
Domowa musztarda – przepis
na 1 słoik potrzeba (plus minus)
- 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
- ok. 30 – 50 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
- filiżanka octu jabłkowego
- przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)
3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren. Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.
Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.
Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).
smacznego!
a tu przepis na domowy keczup z dyni
Zrobiłam według przepisu i musztarda ma lekko gorzkawy posmak. Czy to normalne?
Musztarda ma prawo mieć lekko gorzkawy smak, jego intensywność może zależeć m.in. od proporcji ziaren białych do czarnych – czarne są nieco łagodniejsze. Można ew. dodać nieco miodu na osłodę.
Przekażę szwagierce, ona lubi robić takie rzeczy 🙂
Super! Na ketchup widziałam też podajesz link, jeszcze majonez i można zdrowo jeść 🙂
Przepis na zdrowy i lekki majonez będzie jutro 🙂 🙂 🙂