DOMOWA MUSZTARDA ZRÓB TO SAM

Musztarda – czy jest zdrowa? Czy tuczy, czy na pewno mogę w trakcie diety? Gorczyca i ocet… niby nic, a jednak – tyle wątpliwości.

Jeśli lubisz musztardę, a nie masz pewności czy posłuży Twojemu zdrowiu zrób ją sam! Domowa musztarda, to prawdziwy rarytas, elegancki i zaskakujący pomysł na prezent i super zdrowy dodatek do Twoich ulubionych dań! Gorczyca i ocet jabłkowy z dodatkami najwyższej jakości, o idealnej konsystencji i ostrości. Do tego bez cukru, nadmiaru soli oraz innych zupełnie niepotrzebnych Ci dodatków typu pirosiarczyn potasu czy regulatory kwasowości – dokładnie tak jak lubisz!

Musztarda – czy jest zdrowa?

Nawet wikipedia twierdzi, że tak>> 😉 Substancje zawarte w gorczycy wspomagają trawienie, pomagają w niestrawności i mają właściwości  przeciwbakteryjnie. Natomiast kwas octowy wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej!! Gorczyca ma w swoim składzie także wapń, magnez,  witaminę B oraz spore ilości żelaza. Homobrassinolidy zawarte w tych maleńkich ziarnach posiadają natomiast silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i… anaboliczne (czyli jak sterydy zażywane często przez kulturystów)!

 

musztarda zrób to sam

 

Domowa musztarda – przepis

na 1 słoik potrzeba (plus minus)

  • 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
  • ok. 30 – 50 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
  • filiżanka octu jabłkowego
  • przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)

3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren. Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.
Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.

Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).

musztarda czy jest zdrowa


smacznego!

a tu przepis na domowy keczup z dyni

przepis na majonez z serka wiejskiego

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

5 komentarzy

  1. Baksia

    Zrobiłam według przepisu i musztarda ma lekko gorzkawy posmak. Czy to normalne?

    Odpowiedz
    • JMJ

      Musztarda ma prawo mieć lekko gorzkawy smak, jego intensywność może zależeć m.in. od proporcji ziaren białych do czarnych – czarne są nieco łagodniejsze. Można ew. dodać nieco miodu na osłodę.

      Odpowiedz
  2. Super dzieciaczki

    Przekażę szwagierce, ona lubi robić takie rzeczy 🙂

    Odpowiedz
  3. Iwona Janiak

    Super! Na ketchup widziałam też podajesz link, jeszcze majonez i można zdrowo jeść 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Przepis na zdrowy i lekki majonez będzie jutro 🙂 🙂 🙂

      Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. MAJONEZ NIE-MAJONEZ – Zdrowo Najedzeni - […] 1 łyżeczka musztardy (lub więcej, jeśli chcemy otrzymać ostrzejszy w smaku majonez – a tu przepis na domową musztardę>>)…
  2. WIOSENNA SAŁATKA – Zdrowo Najedzeni - […] roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis tu>> z olejem […]
  3. MAJONEZ LIGHT Z SERKA WIEJSKIEGO - Zdrowo Najedzeni - […] lub light – różnica w kaloriach na końcu wpisu) 1 jajko 1 – 2 łyżeczki musztardy (tu przepis na…
  4. WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - Zdrowo Najedzeni - […] roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis na domową musztardę tu>> z olejem […]
  5. ZDROWE GRILLOWANIE - CO I JAK? - Zdrowo Najedzeni - […] Warto też pokusić się o samodzielne przygotowywanie mieszanki przypraw do mięs. Gotowe mięsa z przyprawami są najczęściej silnie doprawione…
  6. PASTA Z WARZYW PIECZONYCH - Zdrowo Najedzeni - […] warzywa w blenderze wraz z olejem oraz pastą sezamową (tahini). Dopraw do smaku musztardą (przepis na domową musztardę>>) i…
  7. PAŹDZIERNIK MIESIĄCEM OSZCZĘDZANIA - Zdrowo Najedzeni - […] przepis na musztardę>> […]
  8. JAK OSZCZĘDZIĆ NA JEDZENIU - Zdrowo Najedzeni - […] przepis na musztardę>> […]
  9. SCHAB GOTOWANY - PRZEPIS NA SUPER LEKKI OBIAD - Zdrowo Najedzeni - […] angielskiego, garść liści laurowych, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżkę ziarnistej musztardy (domowa musztarda – przepis>>)lub inne swoje ulubione zioła…
  10. MAJONEZ LIGHT Z SERKA WIEJSKIEGO - Zdrowo Najedzeni - […] 1 – 2 łyżeczki musztardy (tu przepis na domową musztardę>>) […]
  11. SAŁATKA JARZYNOWA - KLASYKA GATUNKU - Zdrowo Najedzeni - […] Musztarda, to mój must have w sałatce jarzynowej! Niezależnie od tego czy w sałatce mam majonez, oliwę czy jogurt…
  12. SPOKOJNIE, TO TYLKO ŚWIĘTA! - Zdrowo Najedzeni - […] zapominaj o dodatkach – ostra ćwikła, domowa musztarda>>, kiszonki czy pikle trochę wspomogą trawienie tłustych dań, do tego są…
  13. DIETA W HASHIMOTO - CO WYRZUCIĆ, CO ZOSTAWIĆ? - Zdrowo Najedzeni - […] zrób sobie musztardę>> […]
  14. WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - Zdrowo Najedzeni - […] roszponki, sałaty) – wierzch polany sosem musztardowym (czyli łyżka musztardy – przepis na domową musztardę tu>> z olejem z…
  15. ZDROWE GRILLOWANIE - CO I JAK? - Zdrowo Najedzeni - […] Warto też pokusić się o samodzielne przygotowywanie mieszanki przypraw do mięs. Gotowe mięsa z przyprawami są najczęściej silnie doprawione…
  16. SOS SAŁATKOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM - Zdrowo Najedzeni - […] wolisz musztardę do sałatki? Tu przepis na domową musztardę>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: