proste ciasto bez cukru – nie tylko na święta

To kontynuacja wpisu z przepisami na kruche spody do ciast bez pszenicy. Dziś super słodkie, a zdrowe, bo bezcukrowe masy do ciast. Proste ciasto bez cukru – nie tylko na wielkanocny stół!

Do wyboru macie: czekoladową, figową z orzechami, kakaową z serkiem wiejskim lub skyrem oraz “kajmak” bez grama cukru! Wszystkie obłędnie słodkie, proste w przygotowaniu, wegańskie (poza jedną, chociaż można ją prosto zweganizować), bez glutenu i bardzo świąteczne!

Korzystajcie i zasłodźcie się w tym roku owocami zamiast sacharozą.

proste ciasto bez cukru

1. DAKTYLOWE Z KAKAO

  • 200 g daktyli
  • 1 niepełna szklanka kwaśnego soku jabłkowego, napoju roślinnego lub mleka (u mnie było “mleko” ryżowe)
  • 2 łyżki kakao lub karobu

Daktyle zalej płynem – sokiem, napojem roślinnym lub mlekiem i odstaw na minimum godzinę (można i na całą noc), następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, aż daktyle wchłoną cały płyn.

Dodaj kakao i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odstaw masę do przestudzenia, a następnie – jeszcze lekko ciepłą przełóż na upieczony wcześniej spód.

Udekoruj orzechami.

proste ciasto bez cukru

2. FIGOWE Z ORZECHAMI

  • 200 g suszonych fig
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki wody

Figi zalej wodą i zostaw aż napęcznieją, następnie zlej wodę do szklanki (będzie potrzebna) i zacznij miksować owoce dolewając najpierw sok z cytryny, potem po trochu wody z moczenia fig (ja dolałam mniej więcej 1/2 szklanki).

Do zmiksowanych fig dodaj potłuczone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy.

Wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na wcześniej upieczony kruchy spód.

3. KAKAOWE Z SERKIEM

  • 1 opakowanie serka wiejskiego lub skyru lub wegańskiego odpowiednika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny lub agaru
  • 3 łyżki ksylitolu lub melasy (opcjonalnie, spróbuj masę zanim dosłodzisz)
  • mały słoiczek ulubionego, domowego i gęstego dżemu (u mnie z czarnej maliny)
  • i ew. łyżka kakao do dżemu

Żelatynę lub agar namocz w łyżce śmietanki z serka wiejskiego lub skyru, resztę serka/skyru wraz ze śmietanką zmiksuj dokładnie z kakao i ew. z ksylitolem. Pod koniec miksowania dodaj żelatynę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksuj dokładnie i wstaw do lodówki.

Dżem, jeśli jest taka konieczność odparuj lub zagęść agarem. Jeśli masz ochotę wymieszaj dokładnie z kakao – do powideł, konfitury wiśniowej czy czarnej porzeczki kakao bardzo pasuje.

Spód mazurka wysmaruj dokładnie dżemem, na wierzch wyłóż tężejącą masę z serka.

Wstaw masę do lodówki, aby stężała i przegryzła się.

wielkanoc bez cukru

4. KAJMAK Z NERKOWCÓW

  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka daktyli
  • sok z cytryny

Daktyle moczymy w wodzie – najlepiej zostawić na całą noc.

Nerkowce mielimy aż do uzyskania konsystencji masła. Do zmielonych orzechów dodajemy namoczone daktyle oraz sok z cytryny i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Wykładamy na upieczony wcześniej spód.

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

24 komentarze

  1. Pokularna

    Jest to świetna alternatywa 🙂 szkoda że mam tak mało czasu na pichcenie 🙁

    Odpowiedz
  2. Danuta N.

    W tym tygodniu miałam poszukać jakiejś inspiracji na mazurka… dziękuję! Zapisałam 🙂 i w te święta będę testować 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Koniecznie daj znać jak smakowały wypieki! 🙂

      Odpowiedz
  3. Marta Jadzia

    Super pomysły, ta z serkiem mi się podoba 🙂 Czyli mam nowy pomysł na Wielkanoc.

    Odpowiedz
  4. MamaKarolina

    Wyglądają super 🙂 słaby że mnie kucharz i piekarz ale chętnie bym spróbowała

    Odpowiedz
  5. Anna

    Akurat myślałam jak zrobić zdrowy mazurek, dzięki za inspirację 🙂

    Odpowiedz
  6. Sylwia Antkowicz

    Muszę wypróbować. Wychodzi na to, że można przygotować ciasto całkiem zdrowo

    Odpowiedz
  7. Agnieszka

    rewelacyjny pomysł z tymi zdrowszymi masami 🙂 u mnie będzie mniej zdrowo – kajmakowo 🙂

    Odpowiedz
  8. Evi

    Ostatnio jestem zakochana w daktylowym karmelu :-). A z Twoich propozycji chętnie wypróbuję daktylową i z nerkowców!

    Odpowiedz
  9. Zalotka.pl

    Decyzja podjęta – robimy masę daktylową z kakako. Zrobiłam sernik japoński i upiekłam babe, przed nami także wizyty u rodziny, więc dzieci na pewno będą miały cukru po kokardki. Ale ten przepis mnie tak zaintrygował, że robimy mazurka teraz zaraz z córą. Zdążę przed obiadem 🙂

    Odpowiedz
  10. Zalotka.pl

    Akcja jest szybka, bo wczoraj podjęłam decyzję, że może nie robię jednak mazurka, bo cukier, bo pora już późna, ale dziś – po rezurekcji, po śniadanku – mam nową energię. Kruchy spód (taki jednak z cukrem, ale zawsze jestem go pewna) już zarobiony i zaraz pieczemy 🙂 Wesołego Alleluja!

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni - […] Masy do mazurków bez cukru>> […]
  2. SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU - Zdrowo Najedzeni - […] bezcukrowe masy do mazurków>> […]
  3. ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ - Zdrowo Najedzeni - […] Masy do mazurków bez cukru>> […]
  4. JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni - […] Masy do mazurków bezcukrowe>> […]
  5. SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY - Zdrowo Najedzeni - […] MASY DO MAZURKÓW BEZ CUKRU […]
  6. WIELKANOC NA DIECIE – Zdrowo Najedzeni - […] Sprawdź moje pomysły na masy do mazurków bez dodatku cukru>> […]
  7. SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU – Zdrowo Najedzeni - […] bezcukrowe masy do mazurków>> […]
  8. jak przeżyć Wielkanoc na diecie? - Zdrowo Najedzeni - […] Sprawdź moje pomysły na masy do mazurków bez dodatku cukru>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: