Były kruche spody do mazurków bez pszenicy są i słodkie świąteczne masy mazurkowe… bez cukru!
Czekoladowa, figowa z orzechami, kakaowa z serkiem wiejskim oraz “kajmak” 🙂 Wszystkie obłędnie słodkie, proste w przygotowaniu, wegańskie (poza jedną), bez glutenu i bardzo świąteczne! Korzystajcie i zasłodźcie się w tym roku owocami zamiast sacharozą.
Masa do mazurków bez cukru – DAKTYLOWA Z KAKAO
- 200 g daktyli
- niepełna szklanka kwaśnego soku jabłkowego, napoju roślinnego lub mleka (u mnie było “mleko” ryżowe)
- 2 łyżki kakao lub karobu
Daktyle zalej płynem – sokiem, napojem roślinnym lub mlekiem i odstaw na minimum godzinę (można i na całą noc), następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, aż daktyle wchłoną cały płyn. Dodaj kakao i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odstaw do przestudzenia, a następnie – jeszcze lekko ciepłą masę przełóż na upieczony wcześniej spód.
Masa do mazurków bez cukru – FIGOWA Z ORZECHAMI
- 200 g suszonych fig
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki wody
Figi zalej wodą i zostaw aż napęcznieją, następnie zlej wodę do szklanki – będzie potrzebna i zacznij miksować owoce dolewając najpierw sok z cytryny, potem po trochu wody z moczenia fig (ja dolałam mniej więcej 1/2 szklanki). Do zmiksowanych fig dodaj potłuczone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na wcześniej upieczony kruchy spód.
Masa do mazurków bez cukru – KAKAOWA Z SERKIEM
- opakowanie serka wiejskiego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny/agaru
- opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu lub melasy
- mały słoiczek ulubionego, domowego i gęstego dżemu (u mnie z czarnej maliny)
- i ew. łyżka kakao do dżemu
Żelatynę lub agar namocz w łyżce śmietanki z serka wiejskiego, resztę serka wraz ze śmietanką zmiksuj dokładnie z kakao i ew. z ksylitolem. Pod koniec miksowania dodaj żelatynę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksuj dokładnie i wstaw do lodówki.
Dżem, jeśli jest taka konieczność odparuj lub zagęść agarem, jeśli masz ochotę wymieszaj dokładnie z kakao – do powideł, konfitury wiśniowej czy czarnej porzeczki kakao bardzo pasuje.
Spód mazurka wysmaruj dokładnie dżemem, na wierzch wyłóż tężejącą masę z serka. Wstaw do lodówki, aby masa stężała i przegryzła się.
Masa do mazurków bez cukru – KAJMAK Z NERKOWCÓW
- szklanka nerkowców
- szklanka daktyli
- sok z cytryny
Daktyle moczymy w wodzie – można zostawić na całą noc. Nerkowce mielimy aż do uzyskania konsystencji masła. Do zmielonych orzechów dodajemy namoczone daktyle oraz sok z cytryny i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.