MUFFINY Z RABARBAREM I ORZECHAMI

Wszystko co dobre szybko się kończy… sezon na rabarbar też! Na szczęście ten koniec nie jest aż tak bardzo bolesny, wciąż mamy przecież mnóstwo innych owoców i warzyw (żeby nie powiedzieć nadmiar) 🙂 i do tego 2 porcje zamrożonego rabarbaru – myślę, że jakoś dam radę 🙂

Zapraszam zatem na ostatni w tym roku przepis z rabarbarem w roli głównej! Pełnoziarniste, wypełnione orzechami, o lekko korzennej nucie i kwaskowym posmaku, tzw. rabamufiny 🙂

muffiny z rabarbarem i orzechami

  • 2 szklanki (260 g) mąki pełnoziarnistej
  • około 50 g cukru lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki (70 g) oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu lub maślanki o smaku naturalnym
  • 1 szklanka orzechów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 – 4 grube łodygi rabarbaru (150 – 200 g)
  • łyżeczka cynamonu

Rabarbar pokrój na małe kawałki, orzechy posiekaj na nieco mniejsze cząstki.
W misce wymieszaj jogurt/maślankę z jajkiem i cukrem. Dosypuj powoli przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem. Wymieszaj dokładnie na gładką masę i dodaj orzechy oraz rabarbar.

Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami i piecz ok. 25 ? 30 minut w temperaturze 190 st. C.

Następnie wystudź muffiny na kratce.

RabaMuff

tu więcej przepisów na muffiny, także z rabarbarem>>

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. SEZON NA RABARBAR - Zdrowo Najedzeni - […] krem z rabarbaru>> muffiny z rabarbarem i orzechami>> ciasto z budyniem i rabarbarem>> otrębowe muffiny z […]
  2. OWSIANE MUFFINY Z JABŁKIEM - Zdrowo Najedzeni - […] MUFFINY Z RABARBAREM I ORZECHAMI […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: