Dzień dobry, dziś polecam Wam kolejne naleśniki gryczane – kolejny przepis do mojej kolekcji naleśników bez pszenicy.
Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na naleśniki: zielone naleśniki orkiszowe, naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy.
Ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej bardzo fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni. Ich smak jest doskonały, pasują i do słodkiego i do wytrawnego farszu!
naleśniki gryczane – przepis
- 100 g mąki gryczanej
- 1 białko
- 300 ml wody
- łyżka oleju
- szczypta sól
Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju. Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu. Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć. Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
jeden mały naleśnik (z mlekiem) ma 60 kcal
na wodzie 45 kcal
0 komentarzy
Funkcja trackback/Funkcja pingback